Traži opoziv zaključaka Gradskog vijeća

Udruga Primorski Hrvat: Zanella ne zaslužuje trg

Damir Cupać

Žalosno je da je preimenovanje trga podržao gradonačelnik Vojko Obersnel, poručuje Primorski Hrvat / Snimio Marko GRACIN

Žalosno je da je preimenovanje trga podržao gradonačelnik Vojko Obersnel, poručuje Primorski Hrvat / Snimio Marko GRACIN

Riccardo Zanella je simbol granice na Rječini, simbol vremena razdvojenoga grada, okupacije i protjerivanja, ocijenili su čelnici Udruge



RIJEKA Udruga Primorski Hrvat na još uvijek Muzejskom trgu najavila je da će svim legalnim sredstvima osporavati preimenovanje tog lokaliteta u Trg Riccarda Zanelle prema odluci Gradskoga vijeća.


Predsjednik Udruge Primorski Hrvat Zvonimir Kamenar naveo je da je zgodno da aktere presice, u vrtu muzeja Hrvatskog primorja, promatra 13 Adamićevih krivokletnika koje je osobno restaurirao prije nekoliko godina.


– Kako svako vrijeme ima svoje načine izlaganja lažnih svjedoka, danas ih ne klešemo, nego držimo tiskovnu. Mi nismo političko društvo, ali želimo da našoj demokraciji izborimo pravo uvažavanja mišljenja struke, a ne nametanja mišljenja struci, jer smatramo da smo izašli iz razdoblja političke diktature i straha te da se ni pod koju cijenu ondje ne trebamo vratiti. Nastojimo biti korektiv u svrhu dobrobiti Rijeke i riječke kulture, izjavio je Kamenar.




Izvršna voditeljica Udruge Vedrana Spadoni Štefanić naglasila je da ne postoji konsenzus struke povjesničara o ulozi, zaslugama i djelu Riccarda Zanelle u vrijeme njegova mandata predsjednika Slobodne Države Rijeka.


– Preimenovanje trga koji nosi naziv Muzejski trg, naziv oslobođen ideologija i povijesnih tereta, zbog dnevnih političkih trgovina nije legitiman, niti smije biti legaliziran čin. Riccardo Zanella založio je značajnu industrijsku i prirodnu baštinu u vidu jamstva za zajam koji je tražio od Italije. Zannella je to definirao na izrazito kapitulantski i sluganski način kao jamstva »na svim pokretnostima, kao i na dobicima svake vrsti riječke države«. Uz to, Zanella se obvezao da Slobodna Država Rijeka neće podizati druge zajmove sve dok ne isplati ovaj prema Italiji, uveo je talijansku liru kao jedino platežno sredstvo u Slobodnoj Državi Rijeka, obećao Italiji da Slobodna Država Rijeka neće izdavati nikakve vrijednosne papire. Vidi se da su njegovim djelovanjem preuzete obveze koje su neizdrživo opteretile Rijeku kao dužnika, a što je u konačnici dovelo Riječku Državu do aneksije Italiji. Riccardo Zanella simbol je granice na Rječini, simbol vremena razdvojenoga grada, okupacije i protjerivanja, ocijenila je Spadoni Štefanić.


Ona je dodala da je neprihvatljivo da njegovo ime dobije trg na kojem se nalazi povijest Primorsko goranske županije i grada stvorenog ujedinjenjem Rijeke i Sušaka, grada koji se prostire i s lijeve i desne strane Rječine.


– Na Muzejskom se trgu nalazi i spomen-soba Domovinskog rata, rata za hrvatsku neovisnost. Njena adresa je Muzejski trg. Neka tako i ostane, poručila je Spadoni Štefanić, dodavši da će se Udruga pobrinuti da u fond imena ulica i trgova uđu ljudi koje Rijeka ne smije zaboraviti, među njima Nikola Jurišić, kapetan Rijeke u doba Statuta i tiskanja prve knjige, Hinko Resch, nekrivotvoreni riječki Schindler, Martin Bubanj, omiljeni prvi župnik Sušaka čije kosti leže i dan danas u kostrenskoj jami Bezdan.


Dopredsjednica Udruge Blaženka Kulić ocijenila je da postoji niz stavki koje su prekršene u proceduri preimenovanja Muzejskog trga.


– Žalosno je da je takvu inicijativu podržao gradonačelnik Vojko Obersnel. Je li sljedeći korak proglašenje riječke autonomije i državnosti i misli li to Obersnel biti nasljednik Zanelle. Tražimo da se prihvaćena odluka o preimenovanju opozove, zaključila je Kulić.