Nastava slovenskog jezika

Uči se na Pećinama već deset godina, a sad i u Klani počinje učenje »slovenščine«

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Klanjski učenici slovenski jezik će početi učiti sljedećeg tjedna, po programu koji je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja



RIJEKA – Osnovna škola Pećine je prigodnom svečanošću obilježila prvi jubilej provođenja nastave slovenskog jezika i kulture po modelu C koju pohađa čak trećina učenika te škole. Navodeći kako se specifičnost učenja slovenskog jezika po modelu C očituje u tome što učenici ne uče samo jezik i njegove zakonitosti, već se u istom nastavnom predmetu također svladavaju i osnove zemljopisa i povijesti, a učenici upoznaju i kulturu nama susjednoga naroda, ravnateljica OŠ Pećine Jasna Vukonić Žunič ističe da se uz usvajanje još jednog stranog jezika, uči i o toleranciji prema različitostima, poštovanju drugih i drugačijih, što je u skladu s direktivama Europske unije.


Dobra suradnja


– Nastavu vodi učiteljica Andrea Šlosar, a učenici s veseljem odlaze na nastavne satove »slovenščine« te zadovoljni napuštaju nastavu. Do prošle školske godine nastava je bila organizirana u 5 odgojno-obrazovnih skupina, od prošle godine djeluje 6 skupina koje pohađa 51 učenik Škole. To znači da trećina učenika Škole pohađa nastavu slovenskog jezika, jer naša škola broji 146 učenika. Uz OŠ Pećine koja ima već desetogodišnju tradiciju učenja slovenskoj jezika, u našoj regiji program po modelu C provodi se i u Osnovnoj školi Kozala, Osnovnoj školi dr.«Andrije Mohorovičića« u Matuljima, Osnovnoj školi »Vazmoslav Gržalja« u Buzetu, a od idućeg tjedna učenje slovenskog jezika počinje i u OŠ Klana, kazala je ravnateljica.


Povodom proslave prvog desetljeća zahvaljujući Vijeću slovenske nacionalne manjine Grada Rijeke škola je ugostila i glumce KUD-a Ljud iz Ljubljane s predstavom »Gusarsko gledališče kapitana Dade«, a u okviru obljetnice organizirana je i edukacija učitelja koji u Hrvatskoj poučavaju slovenski jezik. Dodajući kako se OŠ Pećine već godinama trudi biti Škola za život ravnateljica kaže da je učenje stranih jezika preduvjet uspješnosti u zapošljavanju, radu, učenju i stvaranju.




– Program je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a danas se vrlo kvalitetno odvija zahvaljujući i pomoći Ministarstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u pograničnom području i svijetu te Zavoda za školstvo Republike Slovenije koji redovito pomažu u ostvaraju kurikulskih ishoda, izleta, međunarodne suradnje i nabave udžbenika. Škola odlično surađuju s Institutom za etnička pitanja iz Ljubljane te s Vijećem slovenske nacionale manjine Grada Rijeke i KD Bazzovica u Rijeci, a ono što posebno veseli učenike i učitelje je odlična suradnja s OŠ Kidričevo iz Kidričeva. Djelatnici i učenici škola redovito se posjećuju i rade na zajedničkim projektima.


Putovanja u Sloveniju


– U prošloj nastavnoj godini proveden je projekt pod nazivom »Arheologija bez granica« za koji su učenici naše škole, prijavom na natječaj, dobili sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja, naglasila je Vukonić Žunič.


Dodajući kako svake godine pun autobus učeniika OŠ Pećine upoznaje različite slovenske krajeve ravnateljica kaže da su riječki učenici tako lani posjetili Postojnsku jamu, a prethodnih godina Gorenjsku, Ljubljanu, Škocjanske jame te Dolenjsku, dok će ove godine upoznati slovensku obalu.