Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
29. siječnja 2020.
Opravdali roditelji

Učenici u PGŽ prikupili skoro dva milijuna sati izostanaka s nastave. Otkrivamo što je razlog povećanja

snimio Vedran Karuza
snimio Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2019. u 17:12 2019-07-19T17:12:39+02:00

Unatoč nepotpunim podacima izvjesno je da su primorsko-goranski osnovci i srednjoškolci prikupili neslavan broj izostanaka jer osnovci su ostvarili gotovo milijun sati izostanaka, odnosno 914.115 sati, dok ih srednjoškolci prate sa 797.423 sata izbivanja s nastave, a to je, slažu se redom ravnatelji, jako puno.

RIJEKA - Učenici osnovnih i srednjih škola, njih 464.889, tijekom prošle školske godine s nastave su izostali nešto više od 25 milijuna školskih sati, a prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, primorsko-goranski školarci u samom su vrhu po izostancima s nastave. Iako usporedba s prethodnom školskom godinom pokazuje da se broj sati izostanaka s nastave ipak nešto smanjio, u Ministarstvu ističu da ovogodišnji podaci još uvijek nisu potpuni, jer je unos podataka za aktualnu školsku godinu u e-maticu otvoren do 31. kolovoza.

Međutim, unatoč nepotpunim podacima izvjesno je da su primorsko-goranski osnovci i srednjoškolci prikupili neslavan broj izostanaka jer osnovci su ostvarili gotovo milijun sati izostanaka, odnosno 914.115 sati, dok ih srednjoškolci prate sa 797.423 sata izbivanja s nastave, a to je, slažu se redom ravnatelji, jako puno.

Pravilnik unio kaos

U prosjeku je svaki osnovac s nastave izostao 48, a srednjoškolac 85 sati tijekom ove školske godine. Iako se uglavnom radi o opravdanim izostancima, jer osnovci imaju 10.035, a srednjoškolci 29.591 neopravdani sat, iskustva ravnatelja kažu da nije baš svaki opravdan sat izostanka zaista opravdan, a glavnog krivca za tako veliki broj izostanka i nemogućnost ulaska u trag stvarnoj opravdanosti nedolaska na nastavu vide u Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, čijim je izmjenama prije dvije godine omogućeno da roditelj može opravdati izostanak djeteta do tri dana. Od tada broj izostanaka s nastave zamjetno se povećao, učenici su postali daleko boležljiviji nego prije, roditelji su dobili priliku pokazati koliko su savjesni, a školama su ruke vezane, jer, kažu ravnatelji, ako roditelj kaže da je dijete bolesno, tko su oni da sumnjaju u to.

S pružanjem mogućnosti da roditelj opravda izostanke, njihov broj, tvrdi ravantelj OŠ Pehlin Željko Šimunić, porastao je za najmanje 20 posto.

- Taj je Pravilnik unio kaos jer roditelj može opravdati tri dana, ali neograničeni broj puta tijekom školske godine, pa neki to itekako koriste. Imamo manje učenika nego prije dvije godine, ali veći broj izostanaka i to je odraz upravo Pravilnika. Očito je da se radi o nedostatku tog dokumenta, ističe Šimunić.

Statistike ne lažu, a stitistički podaci Prve riječke hrvatske gimnazije potvrđuju upravo tvrdnje pehlinskog ravnatelja, jer u školskoj godini kada je krenula primjena izmijenjenog Pravilnika, broj izostanaka u toj školi porastao je za čak 20 tisuća sati. Velik broj izostanaka u toj školi, pojašnajva ravnateljica Jane Sclaunich, generiraju učenici sportaši.

Liberalno opravdanje

- Podatke o izostancima učenika s nastave analiziramo posljednjih pet godina i pokazalo se da smo u vrijeme kada roditelji nisu mogli opravdati izostanak, učenici imali 20 tisuća sati izostanaka manje. Očito je da veza između liberalnog opravdavanja izostanaka i njihovog broja postoji. Imamo razrede u kojima učenici praktički uopće ne izostaju, ali imamo i odjele sportaša, a oni zbog svojih sportskih obaveza puno izostaju, no naravno to su sve opravdani izostanci, pojašnjava Sclaunich.

Izostanci rastu s učenicima

Učenici najbrojnije primorsko-goranske osnovne škole, OŠ Sveti Matej Viškovo, kaže ravnatelj Josip Crnić, od ukupnog broja izostanaka primorsko-goranskih osnovaca, ostvarili su čak 5 posto.
- Ove smo školske godine imali 45.216 izostanaka, što je 5 posto ukupnih izostanaka, no treba uzeti u obzir da imamo 910 učenika. I mi primjećujemo da se broj izostanaka povećao s uvođenjem mogućnosti da roditelj opravda nedolazak na nastavu, kao i da izostanci rastu s učenicima, jer od tog ukupnog broja izostanaka učenici viših razreda prikupili su 30 tisuća sati izbivanja s nastave, navodi Crnić.
Ujedno se poziva na odgovornost roditelja, ali i dijeli mišljenje da pravila nisu baš najbolje postavljena te da bi Pravilnik trebalo doraditi.

Ujedno dodaje i da broj izostanaka raste sa starošću razreda pa tako maturanti prednjače u prikupljanju sati izostanaka. Međutim, uz sportaše koji u pojedinim školama »napuhuju« izostanke u školama, postoje i ekstremni primjeri pojedinaca koji također doprinose rapidnom povećanju broja izostanaka. Tako je Osnovna škola Srdoči ove godine u svojim klupama imala učenika koji je zapravo bio više izvan nego u školskoj zgradi, a prikupio je čak 450 sati izostanaka. Roditelji su, kaže ravnatelj Ivan Vukić, u konačnici sve te sate pretvorili u opravdane.

- Postoje periodi u školskoj godini kada učenici više izostaju kao što je sezona gripe ili prehlada, no postoje i ekstremni slučajevi kada smo primorani postupati prema protokolu i obavijestiti Centar za socijalnu skrb o dužem izbivanju učenika s nastave. Općenito je broj izostanaka učenika prevelik jer ispada da je u Primorsko-goranskoj županiji svaki učenik izostao desetak nastavnih dana. U slučaju srednjoškolaca, ti izostanci već podrazumijevaju štajakanje s nastave, međutim u slučaju osnovaca veće izbivanje s nastave nerijetko krije zanemarivanje i probleme u obitelji, zaključuje Vukić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze