Zimska škola kemije

Učenici iz cijele zemlje na praznicima u – laboratoriju

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Voditelji su doc. dr. Tomislav Portada s Instituta »Ruđer Bošković« i profesor Prirodoslovne i grafičke škole Goran Gotlibović, a većina polaznika dijeli i iskustvo sudjelovanja na natjecanjima iz kemije



RIJEKA Treće izdanje Zimske škole kemije u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi okupilo je 18 srednjoškolaca iz svih hrvatskih krajeva, kako bi unatoč tome što su zimski praznici proširili svoja znanja iz područja kemije.


Učenici su u Rijeku doputovali iz Zagreba, Osijeka, Koprivnice i Splita. Iako stižu iz različitih škola i različitih gradova, ono što im je zajedničko je da ih ne zanima skijaški tjedan, kao ni dokoličarenje tijekom zimskih praznika, već radije jutra provode u školskim klupama, a poslijepodneva u laboratorijima.


Glavni adut 


Upravo je rad u laboratoriju ono što svi od reda ističu kao glavni adut Zimske škole kemije koju zajednički već tri godine organiziraju Prirodoslovna i grafička škola, Institut »Ruđer Bošković« i Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa. Koliko je hrvatskim srednjoškolcima zimske praznike zanimljivo provoditi učeći, najbolje govori činjenica da je ovogodišnja Zimska škola najmasovnija do sada, što potvrđuje i njen voditelj doc. dr. Tomislav Portada s Instituta »Ruđer Bošković«.




– Ovo je najposjećenija Škola do sada, a uz zimsku organiziramo i Ljetnu školu kemije. S učenicima, uz profesore rade i studenti, redom bivši polaznici programa koji su predstavljali Hrvatsku na svjetskim natjecanjima iz kemije, a kroz program nastojimo promovirati sadržaje koji se ne uče kroz redovnu nastavu, pojašnjava doc. dr. Portada.


Uz njega, voditelj svih aktivnosti je i profesor Prirodoslovne i grafičke škole Goran Gotlibović, a većina polaznika uz činjenicu da su veliki zaljubljenici u kemiju, dijeli i iskustvo sudjelovanja na natjecanjima iz tog područja. Tako je Grigor Turniški, učenik III. gimnazije Osijek, već sudjelovao na državnom natjecanju, lani i na pripremama za kemijsku olimpijadu, a i ovu godinu planira na iste pripreme.


– Bio sam prošle godine i na Ljetnoj školi kemije i iskustvo je odlično. Kroz program se prošire znanja i doista je odličan, jer pomaže učenicima pogotovo u području laboratorijskog i praktičnog rada koji u redovnoj nastavi nedostaje – navodi Grigor. S obzirom na to da je maturant, već planira i nastavak školavanja, a odluka će pasti na Prirodoslovno-matematički fakultet.


Volim kemiju 


S idejom da će mu tjedan dana radnih školskih praznika pomoći za buduća natjecanja, u Zimsku školu kemije prijavio se i Matteo Zausnig. Učenik je prvog razreda Prirodoslovne i grafičke škole, a kao i ostali polaznici, ističe rad u laboratoriju kao najzanimljiviji dio programa.


– Ne smeta mi što zimske praznike provodim u školi, jer volim kemiju, a ovo je prilika da naučim nešto novo i da se bolje pripremim za natjecanje na koje planiram ići – kaže Matteo.


Poput Mattea koji se prvi put uključio u program, i njegova starija kolegica Aurora Vucelić prvi je put dio školskih praznika odlučila provesti radno.


– Budući da sam kemijski tehničar i volim kemiju, očekujem da ću se zabaviti, dobiti nova znanja, steći iskustvo rada u laboratoriju, ali i upoznati nove prijatelje – zaključuje Aurora.