Humani školarci

Učenici OŠ Vladimir Gortan u akciji za dječju onkologiju: ‘Lijepo je pomagati’

Bruna Matičić

Humanitarna akcija održana je drugu godinu zaredom, a priključili su se roditelji i djelatnici škole. U dogovoru s prof. dr. Roganović, odlučili su dio novca donirati za medicinsku opremu, a dio za igračke



Učenici Osnovne škole »Vladimir Gortan« s učiteljicom Majom Opačak organizirali su humanitarnu akciju u sklopu koje su prikupili novčana sredstva za potrebe Odjela za onkologiju i hematologiju Dječje bolnice Kantrida.


Humanitarnu akciju riječki osnovnoškolci organiziraju već drugu godinu zaredom, a akciji su se priključili i roditelji i djelatnici škole. U dogovoru s profesoricom Jelenom Roganović, odlučili su dio prikupljenih sredstava donirati za medicinsku opremu, a dio za igračke.


Organizatorica akcije, učiteljica Maja Opačak, zadovoljna je učinjenim.




– Ovo je već druga godina prijateljstva s ovim odjelom. Prve smo godine kupili stolicu za vađenje punkcije srži i didaktičke igračke, a ove s prikupljenih pet tisuća kuna odlučili smo kupiti kolica za terapiju, televizijski prijamnik i igračke. Učenici su sretni da činimo dobra djela. Bilo mi je važno da vide da mogu biti aktivni u zajednici te da razviju osjećaje i odgovornost prema slabijima, kazala je.


Učenicu Martinu veseli što može pomagati.


– Mislim da je to je jako lijep čin jer njima treba više nego nama. Ideju nam je predložila razrednica i svi smo se uključili, pozvali prijatelje iz drugih razreda i prikupili novce, rekla je Martina Tonsa.


– Radosni smo što im to možemo pružiti i da oni mogu biti sretni kao i mi, nadodao je učenik Frano Nazalović.


Pročelnica Odjela dječje onkologije i hematologije na Kantridi, prof. dr. Jelena Roganović naglasila je da ovo nije prvi put da se Osnovna škola »Vladimir Gortan« humanitarno organizira.


– Silno sam zahvalna na ovom prijateljstvu, a dodatna vrijednost u ovoj donaciji je poticanje mladih na razvijanje empatije i humanosti, kazala je Jelena Roganović.


Ova hvale vrijedna gesta divan je primjer uključivanja mladih u društvenu odgovornost zajednice i poticanje na pomoć onima kojima je najpotrebnije, u ovom slučaju naše djece.