Svečano slavlje

USKRS U RIJECI Devčić: ‘Isusovo uskrsnuće je početak novog svijeta, takoreći novo stvaranje’

Mirjana Grce

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Najveći kršćanski blagdan vjernici su u gradu Rijeci dočekali i slavili Vazmenim bdijenjima u svojim župnim crkvama, a danas Uskrs slave svečanim misama. Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić je Vazmeno bdijenje tradicionalno predvodio u najstarijoj riječkoj župi, u Veloj crikvi, crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu, a danas je svečanu uskrsnu misu u katedrali sv. Vida predvodio u zajedništvu s generalnim vikarom Riječke nadbiskupije mons. Emilom Svažićem, rektorom prvostolnice mons. Matijom Matičićem, ekonomom Bogoslovije mons. Nikolom Uravićem te svojim tajnikom vlč. Domagojem Duvnjakom.


Slavlje u katedrali svečano je pjesmom pratio katedralni zbor »Cantores Sancti Viti« pod ravnanjem maestra Ivana Nina Načinovića.Govoreći u propovijedi o različitim reakcijama Isusovih učenika kada su na uskrsno jutro vidjeli da je Isusov grob prazan, mons. Devčić je, među ostalim, rekao:


– Upravo to da isti znaci jednome ništa ne znače, a drugog potiču na vjeru, pokazuje da nema takvog znaka koji bi nekoga mogao prisiliti na vjeru u Boga. Vjera je uvijek nešto više, nešto što nadilazi sam znak, nešto što proizlazi iz tajnovitih dubina naše slobode i Božjih milosnih poticaja.Rekao je da je Isusov učenik Ivan onaj koji je odmah povjerovao u njegovo uskrsnuće i poručio da je to poziv i nama »da se ne zaustavljamo samo na onome što rukama možemo opipati nego da preko opipljivog i vidljivog težimo spoznati ono što se ne može tjelesnim očima vidjeti ni rukama opipati.




A to je nadnaravni Božji svijet u koji je Isus ušao po uskrsnuću od mrtvih«.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



– Nije slučajno ni to da se prema svoj četvorici evanđelista Isusovo uskrsnuće dogodilo prvog dana u tjednu, tj. dan poslije subote i židovske Pashe. To je zbog toga jer je Isusovo uskrsnuće početak novog svijeta, takoreći novo stvaranje, rekao je mons. Devčić navodeći s tim u vezi da Bog u Knjizi Otkrivenja, zadnjoj knjizi Biblije, govori: »Evo sve činim novo«.


Citirao je komentar pape Franje o tome: »Kršćanska se nada temelji na vjeri u Boga koji uvijek stvara novost u čovjekovu životu, stvara novost u povijesti, stvara novost u svemiru. Naš Bog je Bog koji stvara novost, jer je Bog iznenađenja«, te izdvojio da Papa ističe: »Nije kršćanski hodati pognute glave i očiju… Kao da sav naš put završava ovdje, nakon svega nekoliko metara putovanja; kao da je naš život lišen bilo kakva cilja i pristaništa, i da smo prisiljeni na vječno lutanje, a sav silni trud bez smisla«.


– Doista, to nije kršćanski, jer Krist je uskrsnuo od mrtvih i time postao naš život i uskrsnuće. Ako je smrt povratak u ništavilo, onda je uskrsnuće zaista novo stvaranje iz ništavila, odnosno pobjeda nad ništavilom. U uskrsnuću se prema tome ponavlja ono što bijaše na početku stvaranja svijeta, kada je Bog svojom svemoćnom riječi »Neka bude« ni iz čega stvorio zemlju i sve na njoj, poručio je, među ostalim, propovjednik. Isto tako, govorio je i o prihvaćanju križa, kako je to učinio Isus, i rekao da nas križ neće mimoići »ali zbog toga nećemo očajavati jer slijedeći primjer Isusov, prihvatit ćemo ga iz Božje ruke kao sredstvo po kojem postižemo uskrsnuće i život vječni u zajedništvu s Bogom i svim svetima«.