Inicijativa

U studenom veliki prosvjedni skup, tražit će se gašenje sektora toplinarstva u Energu

Marinko Glavan

I dalje smo robovi usluge koju većina ne želi. Treba napomenuti da će višu cijenu plaćati i korisnici grijanja na plin koji je također poskupio još 1. travnja. Jedan od naših zahtjeva ovog puta će biti gašenje Energovog toplinarstva, onako kako su vlasti u Splitu ugasili njihovo, rekao je Kukuljan



RIJEKA – Gašenje sektora toplinarstva u Energu na prosvjednom će skupu, što će najvjerojatnije biti održan u studenom, zbog povećanja cijene centralnog grijanja u Rijeci, zatražiti inicijativa Protiv skupog Energa, koja je u prošlosti već organizrala slične prosvjede Riječana. U ime Inicijative novinarima se na Korzu, ispred Gradske vijećnice, jučer obratio Josip Kukuljan, kazavši kako je grijanje jedna od osnovnih ljudskih potreba.


– Cijena centralnog grijanja u Rijeci ponovo je probila psihološku granicu od 0,35 kuna po kilovatsatu, zbog čega smo primorani organizirati prosvjed, baš kao što smo učinili 2015. godine, nakon što je grijanje poskupilo za više od 30 posto. Sadašnje poskupljenje od 8,4 posto je novi atak na standard građana koji žive u zgradama, čiji će računi biti viši za 25 do 150 kuna mjesečno, rekao je Kukuljan.


On ističe da većina korisnika Energove usluge centralnog grijanja koristi alternativne načine zagrijavanja prostora, a radijatore drže zatvorenima u strahu od previsokih računa.




– Sada će oni dobivati još veće račune za ništa, odnosno za uslugu koju ne koriste. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem nije učinilo ništa kako bi se korisnici u Rijeci lakše isključili iz sustava centralnog grijanja.


I dalje smo robovi usluge koju većina ne želi. Treba napomenuti da će višu cijenu plaćati i korisnici grijanja na plin koji je također poskupio još 1. travnja. Jedan od naših zahtjeva ovog puta će biti gašenje Energovog toplinarstva, onako kako su vlasti u Splitu ugasili njihovo, rekao je Kukuljan.


Cijena isporučene toplinske energije u sustavu riječkih gradskih toplana od 1. studenoga će s 0,35 kuna po kilovatsatu (kWh) porasti na 0,3795 kuna po kilovatsatu.


Riječ je o povećanju cijene stavke takozvanog promjenjivog dijela računa za centralno grijanje, odnosno potrošene toplinske energije za kućanstva od 8,4 posto, koje u Energu opravdavaju rastom cijene prirodnog plina koji je na riječkom području od 1. travnja poskupio za prosječnih nešto više od šest posto.


Nove cijene toplinske energije istaknute su bez PDV-a, dok će s uključenim porezom na dodanu vrijednost cijena s 0,4375 kn/kWh narasti na 0,4743 kn/kWh. Cijena fiksnog dijela računa, odnosno instalirane snage neće se mijenjati te ostaje na sadašnjih 18,50 kuna po kilovatu instalirane snage.