Novi život

U pogonu novo kolo: Jelenjski Gašparov mlin ostaje destinacija koju treba posjetiti

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Načelnik Jelenja  najavio je da će uskoro biti obnovljen i drugi kolač, tako da će Gašparov mlin još dugo godina biti u funkciji kao popularna jelenjska destinacija za učenike, ali i građane te turiste



JELENJE Slavonski hrast i lički majstori za grobnički mlin – tako je, u najkraćim crtama, obnovu kotača poznatog Gašparovog malina u Martinovom selu opisao načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja na jučerašnjoj svečanosti puštanja u pogon novog mlinskog kola, posljednjeg preostalog mlina na Grobniku. Svečanosti su, uz brojne uzvanike, prisustvovali i umirovljeni general Mladen Markač, kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, te Marko Ratković, izaslanik ministra branitelja Tomislava Medveda, a nastupile su i pjevačice KUD-a Zvir, izvodeći tradicionalne pjesme.


Načelnik Jelenja izrazio je zadovoljstvo što je novi mlinski kotač u pogonu, te najavio da će uskoro biti obnovljen i drugi, tako da će Gašparov mlin još dugo godina biti u funkciji kao jedna od najpoznatijih destinacija Općine Jelenje, koju svake godine posjećuju brojni razredi školske djece, ali i građani i turisti.





– Kotač je bio dotrajao, odlučili smo pomoći u njegovoj obnovi, iako je riječ o privatnom vlasništvu, ali je Gašparov malin ujedno i zaštićena kulturna baština naše općine, rekao je Marčelja, dodajući da se u obnovu uključio niz pojedinaca, institucija i tvrtki, koje su na razne načine pomogli mlinu udahnuti novi život.



Drvenu građu je donirala slavonska Općina Cernik, a radove su izveli majstori tvrtke B.A.B. iz Otočca. Angažirala se i Općina Čavle, Primorsko-goranska županija, JGL, Ceste Rijeka, Vodogradnja i drugi, a sve zahvaljujući velikom osobnom angažmanu Franje Butorca i Hrvoja Giaconija, te im svima zahvaljujem na trudu i pomoći. Bilo je puno posla, ali kad sam vidio suzu u oku mlinara Bruna Kukuljana, sve se je isplatilo, rekao je načelnik.



A na licu legendarnog Bruna jučer ne da nije bilo suza, već nije skidao zadovoljni osmijeh, zbog novog kola, koje će njegovom, gotovo 400 godina starom mlinu omogućiti još koje desetljeće rada.


– Staro kolo je imalo skoro trideset godina, već se je raspadalo. Sada kad se obnovi i drugo, mlin će moći mljeti još dugo. Ja sam tu već 68 godina, a valjda će i mene netko, sin ili unuk, zamijeniti kad ni ja ne budem više mogao raditi, kaže Kukuljan, dodajući ipak kako je posla, onog pravog, mlinarskog sve manje, a najčešći posjetitelji u mlin ne dolaze radi muke, odnosno brašna.



– Kako umiru stariji Grobničani, tako se sve manje brašna prodaje, sve manje se kuha palenta kompirica, a sve više ona instant, iz vrećice. Sada tu uglavnom dolaze djeca iz škola i vrtića i turisti, da vide kako radi mlin pogonjen snagom vode, ali i to je dobro i mlin mora obavezno biti u pogonu kada oni dođu, rekao je zadovoljni mlinar.