Dan obrtništva i poduzetništva

U obrtnička se zanimanja upisuje manje djece nego što je potrebno

Alenka Juričić Bukarica

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

'Nas zabrinjava recimo to da je turistička sezona pred vratima i da u svim sferama ugostiteljstva i turizma općenito fali ljudi. Ni u kontinentalnom dijelu Hrvatske nema više radne snage, a problem će biti i uvoz radnika. Pojavile su se neke agencije za posredovanje u zapošljavanju u susjednim zemljama, primjerice Crnoj Gori, međutim, bojim se da i uz njih će biti vrlo teško dobiti djelatnika za sezonu', kazao je predsjednik Obrtničke komore PGŽ



Obrtnička komora Primorsko-goranske županije organizirala je danas po četvrti put Dan obrtništva i poduzetništva. Tako se u Art kinu Rijeka okupilo preko 300 učenika završnih razreda osnovnih škola koji su na licu mjesta mogli doznati više o obrtničkim zanimanjima, izobrazbi za obrtnička zanimanja, ali i o mogućnostima zapošljavanja nakon završetka škole.


Tako su se na četvrtom Danu obrtništva i poduzetništva predstavile Obrtnička i Ugostiteljska škola iz Opatije, Trgovačka i tekstilna škola Rijeka, Strojarsko-brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja, a predstavljena su i graditeljska zanimanja.


Srednjoškolci  okupljeni na današnjem događanju pokazali su što mogu i znaju osmašima s Raba, Cresa, iz Crikvenice, Triblja, Rijeke, Opatije i Lovrana. Dalibor Kratohvil, predsjednik Obrtničke komore PGŽ tom je prilikom istaknuo kako je svrha organizacije ovakvog događanja vrlo jasna.




Situacija na tržištu rada je takva postoji velik nesrazmjer potražnje i ponude kadrova u obrtničkim zanimanjima. Ukratko, obrtnička zanimanja godinama su deficitarna. Isto tako u obrtnička se zanimanja upisuje manje djece nego što su potrebe tržišta rada.


– Obrtnička zanimanja su tražena, tko završi školu lako nađe posao, a može s vremenom postati i samostalan obrtnik i poduzetnik. Osim  toga, može se dalje obrazovati obzirom na vertikalnu prohodnost u obrazovnom sustavu. Što se tiče iseljavanja mladih i traženja posla u inozemstvu, ne prednjačimo mi u tome, to je nešto što su prošle sve zemlje kod ulaska u EU. Nas zabrinjava recimo to da je turistička sezona pred vratima i da u svim sferama ugostiteljstva i turizma općenito fali ljudi. Ni u kontinentalnom dijelu Hrvatske nema više radne snage, a problem će biti i uvoz radnika. Pojavile su se neke agencije za posredovanje u zapošljavanju u susjednim zemljama, primjerice Crnoj Gori, međutim, bojim se da i uz njih će biti vrlo teško dobiti djelatnika za sezonu, kazao je predsjednik Obrtničke komore PGŽ.


A o interesu osnovnih škola za informacijama o obrtničkim zanimanjima govori i činjenica da će se Dan obrtništva i poduzetništva ponoviti  5. travnja.