Zvono s Cipice zove na zabavu

U obahajanje čavjanskih naselja Dondolaši će krenuti u subotu

Sanja Gašpert

U subotu, 13. siječnja u 18 sati, nakon što Grobnički dondolaši obiđu čavjanska naselja i svojom zvonjavom pozovu mještane na zabavu i ples pod maskama, Čavjanske maškare će, uz pomoć Dondolaša podignuti pusta u centru Čavala



ČAVLE  Grobnički su dondolaši već tradicionalno na blagdan Sveta tri kralja podignuli zvono na Cipici, u Cerniku, u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka, popularno zvanog Diže, čime su otvorili ovogodišnja maškarana događanja na čavjanskom području.


Čast da podigne zvono ove godine pripala je Ivanu Lambaši, najdondolašu u 2017. godini. Već sljedeći vikend, 13. i 14. siječnja, Dondolaši kreću u tradicionalni obilazak grobničkih naselja – Čavala i Jelenja.


»Obahajanje« općine


U »obahajanje« čavjanskih naselja Dondolaši će krenuti u subotu, 13. siječnja, kada im je u planu obići dvadeset kilometara, a dan kasnije, u nedjelju, 14. siječnja, slijedi obilazak susjedne općine Jelenje i njezinih naselja, s ukupno osamnaest kilometara područja.




U subotu, 13. siječnja u 18 sati, nakon što Grobnički dondolaši obiđu čavjanska naselja i svojom zvonjavom pozovu mještane na zabavu i ples pod maskama, Čavjanske maškare će, uz pomoć Dondolaša podignuti pusta u centru Čavala.


Dondolaši će i ove godine organizirati niz maškaranih događanja te sudjelovati u događanjima u okolici, a organizirat će, već tradicionalno, humanitarnu akciju prodaje plišanih igračaka, a novac prikupljen prodajom bit će namijenjen potrebitima.


Maškarana događanja na Grobnišćini i ove godine uključuju neka već tradicionalna događanja, pa će tako 20. siječnja u 16 sati u Domu kulture Čavle biti održana dječja reduta – ples pod maskama za najmlađe. Tjedan dana kasnije, 27. siječnja, najavljen je i 4. Grobnički međunarodni maškarani rally, u organizaciji Udruge Čavjanske maškare i Automotodroma Grobnik, a u suradnji s turističkim zajednicama Čavle i Jelenje.


Riječ je o već tradicionalnoj sportskoj manifestaciji koja se održava u vrijeme maškara, s ciljem promicanja autosporta, povezivanja svih rallyja na ovom području kao prepoznatljive manifestacije, ali i druženja i zabave.


Maškarani Platak


Još jedna tradicionalna manifestacija obilježit će ovogodišnje peto godišnje doba na Grobnišćini. Riječ je o Maškaranom Platku, što će ove godine biti održan 3. veljače na Platku. Maškarani Platak jedinstvena je manifestacija koja spaja snijeg i maškare, a održava se osamnaestu godinu za redom pod dobro poznatim geslom »ki kako more i umi«, u organizaciji Turističke zajednice općine Čavle te pod pokroviteljstvom Općine Čavle i Primorsko-goranske županije. Manifestacija je prvi puta održana 2001. godine, i to na umjetnom snijegu, kada ga još nije imalo ni Sljeme.


Završetak maškaranih događanja na čavjanskom području obilježit će tradicionalno paljenje pusta – 13. veljače u 19 sati u centru Čavala, odnosno 14. veljače u 18 sati u Gradu Grobniku. Što se tiče maškaranih plesnih zabava u čavjanskom Domu kulture, još uvijek se ne zna hoće li se one održati i ako da, koliko subota će se plesati.