U predvečerje blagdana

U katedrali sv. Vida za svećenike zaređena dvojica đakona Riječke nadbiskupije

Mirjana Grce

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA – U katedrali sv. Vida večeras su, u predvečerje blagdana Duhova, za svećenike Riječke nadbiskupije zaređena dvojica đakona nadbiskupije – mladi Domagoj Duvnjak i Josip Pende. Polaganjem ruku, zaredio ih je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit na svečanoj misi koju je predvodio u zajedništvu sa svećenicima Riječke nadbiskupije.


Katedrala je bila potpuno ispunjena vjernicima, među kojima su bili i rodbina i prijatelji, i mnogi drugi koji su ove mladiće pratili na putu do svećeništva, poput mnogih članova Euharistijske zajednice Presvetog Srca Isusova i Marijina »Omnia Deo« koja je posebno pratila vlč. Duvnjaka.


Domagoj Duvnjak rođen je 1991. godine u Zagrebu, ali je na put prema svećeništvu krenuo iz Lovinca u Lici, mjesta u koje se s roditeljima kao dječak iz Zagreba preselio. Josip Pende rođen je 1990. godine u Rijeci, i odrastao je u Rijeci i Dražicama, Jelenju odakle je počeo svoj put prema svećeništvu, a njegova je obitelj podrijetlom iz Novalje na Pagu. Zaređeni su u vrijeme kada Riječka metropolija obilježava 50. obljetnicu uspostave crkvene pokrajine sa sjedištem u Rijeci, i na dan na koji je prije 16 godina – 8. lipnja 2003. – papa Ivan Pavao II. na riječkoj Delti slavio euharistijsko slavlje blagdana Duhova te godine, i ujedno središnju misu svoga trećeg pohoda Hrvatskoj.