Kakva bruka

U kafić da, u vijećnicu ne: Neradom 18 vijećnika dovedeni u pitanje mjesni izbori

Damir Cupać

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Možda je jedino rješenje, kao što reče netko od vijećnika, donijeti odluku o raspuštanju gradskoga parlamenta i raspisivanju novih izbora kako bi se politička tragikomedija koju su proizveli politički egotriperi okončala. Građani to zaslužuju



RIJEKA – Političku tragikomediju na Korzu 16 u Gradskoj vijećnici koja je počela u četvrtka 27. rujna 2018. godine 18 sati, a nastavljena 29. rujna 2018. godine u 17 sati prekinuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nešto poslije 20 sati kada je povukao dvije trećine neodrađenih točaka dnevnog reda što je omogućilo predsjedniku Gradskoga vijeća Andreju Poropatu (HNS) da zaključi jednu od najsramotnijih političkih epizoda od 1993. godine.


I prvi i drugi put gradski parlament nije mogao raditi budući da nije bilo kvoruma. U nastavku sjednice u vijećničke klupe je sjelo 18 vijećnika, čak se pojavila i Ljiljana Cvjetović (HSU), ali to je bilo nedostatno za legalan rad budući da je nedostajao još jedan vijećnik. A dosta ih je bilo nekoliko metara od Korza 16 jer im je bilo super fora doći i gledati kako Gradsko vijeće ne može pravovaljano raditi.


Mostovac s kokicama u rukama


U jednom trenutku na galeriji se čak pojavio odnedavno Mostovac Josip Kukuljan s kokicama u rukama, ali nije mu palo na pamet da sjedne na svoje radno mjesto za što dobija naknadu koju mu osiguravaju građani Rijeke. U holu Korza 16 viđena mu je i stranačka kolegica Petra Mandić, ali ona nije ulazila u Gradsku vijećnicu.




Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Na samom početku nastavka sjednice činilo se da će kvoruma ipak biti budući da su se pojavili Hrvoje Burić (Bura) i Marinko Koljanin (Nezavisni), ali nakon što su Vojko Braut (SDP) i Sandra Krpan (SDP) inzistirali kod predsjednika Gradskoga vijeća da Kukuljan ili sjedne na svoje radno mjesto ili napusti Korzo 16 zbog čega je određena stanka, oni su očito promijenili mišljenje nakon sugestija u kafiću četiri metra udaljenom od Korza 16 i tako je neslavno propao pokušaj nastavka sjednice gradskoga parlamenta.


Konzultacije vijećnika i predsjednika Gradskoga vijeća Andreja Poropata s riječkim gradonačelnikom trajale su 15-ak minuta, Poropat je poručio da se sjednica nastavlja, a riječ je uzeo Obersnel.


Povukao sve točke dnevnog reda


– Povlačim sve točke dnevnog reda. Ispričavam se svim ravnateljima ustanova u kulturi i svom direktorima komunalnih poduzeća koji su sate i sate izgubili da bi izvijestili o svome radu Gradsko vijeće, a to im je onemogućeno.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Od kolega koji sjede u četiri metra udaljenom kafiću. Ispričavam se i svim zaposlenicima gradske uprave koji su danas morali doći raditi. Kada će se povučene točke ponovno naći na dnevnom redu, vidjet ćemo, a jedna od njih je raspisivanje izbora za mjesne odbore.


Nedavnim zakonskim izmjenama ta je ovlast oduzeta izvršnoj vlasti i prebačena predstavničkom tijelu, a rezultat vidimo večeras. Pitanje je kada će se i kako ti izbori održati. Zahvaljujući onima koji su tvrdili da je nakon zadnjih lokalnih izbora demokracija zaživjela u Rijeci nakon jednoumlja. Evo sada vidimo tko koga terorizira, ogorčen je bio Obersnel.


On je dodao da se dugi niz godina bavi politikom, ali da ovakvom cirkusu nikada nije svjedočio.


U kafić da, u Vijećnicu ne


– Mogu razumjeti da napuštanje sjednice može biti čin političke borbe u slučaju da je netko nekoga uvrijedio ili da je nekome omogućeno pravo na raspravu. Ali to se nije dogodilo. Jednostavno su vijećnici odlučili u četvrtak napustiti sjednicu bez vidljivog razloga, kao što su odluči doći u kafić, ali ne i u Gradsku vijećnicu. na taj su način pokazali kako izgleda njihov pogled na demokraciju, poručio je Obersnel.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat također je izražio žaljenje zbog ponašnaja dijela vijećnika, ali kaže da se on osobno ne osjeća odgovoran za sve što se dogodilo


– Bez ikakvog razloga najprije su otišli, a danas se nisu pojavili. Na to ne mogu utjecati, kazao je Poropat.


Politička tragikomedja


Dakle, 18 vijećnika došlo je na nastavak sjednice, a 18 je odlučilo blokirati rad gradskoga parlamenta. Među tih 18 su vijećnici HDZ-a, Liste za Rijeku, Mosta, Akcije mladih, Živog zida, Hrvoje Burić, Marinko Koljanin. Svi će oni dobiti naknadu od tisuću kuna za posao koji nisu dovršili.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Činjenica je da vidljivog razloga za bojkot nije bilo. A možda je jedino rješenje, kao što reče netko od vijećnika, donijeti odluku o raspuštanju gradskoga parlamenta i raspisivanju novih izbora kako bi se politička tragikomedija koju su proizveli politički egotriperi okončala. Građani to zaslužuju.