Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ubrzano rješavanje

U Žurkovu se otkupljuje zemljište za proširenje ceste

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2018. u 17:04 2018-10-16T17:04:07+02:00

S obzirom na više od 100 suvlasnika te unatoč tome što takvi postupci u pravilu dugo traju, 2019. se planira privesti kraju rješavanje vlasništva, da bi se 2020. mogao realizirati projekt

KOSTRENA Dovršetak proširenja ceste za Žurkovo, jedan od projekata koji se u Kostreni čekaju dugi niz godina, napokon bi mogao krenuti u realizaciju. Naime, poznato je da su glavna prepreka proširenju završnog dijela ceste za Žurkovo imovinsko-pravni odnosi s obzirom da je na dijelu gdje bi trebala biti proširena cesta, upisano više od stotinu vlasnika. Kostrenski načelnik Dražen Vranić najavljuje da bi imovinsko-pravni odnosi trebali biti riješeni tijekom iduće godine.

– Za realizaciju proširenja ceste prema Uvali Žurkovo, sačinjen je projekt te je ishođena pravomoćna lokacijska dozvola. Glavna prepreka za realizaciju ovog projekta su vrlo složeni imovinsko-pravni odnosi radi velikog broja suvlasnika na zemljištu, na kojem se cesta treba širiti, odnosno prostoru na kojem je parkiralište u Žurkovu.

Na osnovi pravomoćne lokacijske dozvole, izrađen je parcelacijski elaborat za potrebe proširenja ceste, temeljem kojeg ćemo od suvlasnika krenuti u otkup dijelova koji su potrebni za realizaciju proširenja ceste.

Izgradnja ceste

S obzirom na veliki broj suvlasnika, više od 100, odnosno sudionika u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, te unatoč tome što takvi postupci u pravilu dugo traju, nadamo se da bi tijekom 2019. godine to mogli privesti kraju – ističe Vranić.

Da je rješavanje vlasničke strukture presudno za realizaciju dugoočekivane ceste kojom u ljetnim mjesecima prolaze stotine vozila, potvrđuje i Vranić, ističući kako će se nakon sređivanja papirologije odmah pristupiti izgradnji ceste.

– Brzina realizacije ovog projekta najviše će ovisiti o brzini rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Bude li sve išlo prema planu, očekujem da bi tijekom 2019. godine riješili imovinsko-pravne odnose, te svu preostalu građevinsko – projektnu dokumentaciju, a da bi tijekom 2020. godine, trebali realizirati taj projekt, naglašava Vranić.

Velik potencijal

Prema njegovom mišljenju, prostor Žurkova je jedan on najvrjednijih prostora u Kostreni koji ima velik i raznovrsni potencijal. Složena imovinsko-pravna situacija, nije rezervirana samo za područje gdje bi trebala biti proširena cesta već i na druge dijelove uvale.

– Najveći dio uvale pod upravom je Lučke uprave Bakar – Kraljevica – Kostrena. U suradnji s Lučkom upravom prijavit ćemo se na natječaj nadležnog ministarstva, za dobivanje sredstava za izradu projektne dokumentacije uređenja morskog dijela uvale. Također, sukladno novom Zakonu o državnoj imovini, od nadležnog ministarstva, zatražit će se da se zemljište na kojima se nalaze sportski tereni neposredno do Viktor Lenca, prenesu u vlasništvo Općine, kako bi se isti konačno mogli urediti te staviti u funkciju, odnosno riješiti pitanje upravljanja tim prostorom, objašnjava Vranić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.