Mića smotra

U Žejanama u subotu više od 300 malih zvončara

Marina Kirigin

Arhiva NL

Arhiva NL



ŽEJANE Mića zvončarska smotra održat će se u subotu, 3. veljače, s početkom u 11 sati u Žejanama. Na smotri će nastupiti 14 zvončarskih grupa i male maškarice Dječjeg vrtića Matulji s područnim odjelima. U organizaciji Žejanskih zvončara i Općine Matulji u tom gornjem matuljskom kraju očekuje se više od 300 »mićeh zvončari« koji će nositi zvona po staroj jezgri Žejana kako bi najmlađi što izvornije doživjeli pusnu tradiciju što je i cilj ove manifestacije.


Dolazak su najavili Žejanski zvončari, Munski, Zvonejski, Brgujski, Rukavački, Brežanski, Mučićevi, Frlanski i mići zvončari Vlahov Breg i Korensko, Halubajski, Zametski, Ćićski zvončari i Dondolaši. Početak njihove rute bit će na igralištu stare škole, a potom će zvončarići proći selom i kola napraviti na nekoliko lokacija. Domaćini će ih dočekivati autohtonim slatkim i slanim pusnim delicijama, a smotra će završiti »zvončarskim obedom« u staroj školi. Program će voditi Nina Dukić, a za glazbeni dio pobrinut će se grupa Maestral. Parkiranje će za sudionike, ali i za posjetitelje prema zahtjevima Županijske uprave za ceste i policije biti u naselju Mune odakle će autobus od 10 do 15 sati prometovati na relaciji Mune centar/kod crkve/-Žejane-Mune/centar kod crkve/ pa se mole građani da ne parkiraju uz rub ceste.


– Žejanci kao izvrsni domaćini pripremaju dobrodošlicu za sudionike Miće zvončarske smotre cijeli tjedan, peku se kolači, uređuje naselje pa se pozivaju svi građani da ove subote dođu u Žejane, podrže miće zvončare na kojima ostaje tradicija. Ovog vikenda očekuje se i pokoja pahuljica snijega no to neće omesti smotru već će stvoriti pravi pusni ugođaj i dokazati da zvončari nikad ne odustaju pa čak kad su u pitanju i oni najmlađi, poručili su organizatori u najavi manifestacije.