Prijestolnica divljaštva

U Rijeci sve češći “tragovi” vandalizma, u gradskoj upravi razmišljaju o postavljanju kamera

Ljiljana Hlača

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Išarani zid na ulazu tek netom obnovljene Palače šećerane još jedan od primjera uništavanja fasade što će se ukloniti, a u Gradu Rijeci ozbiljno razmišljaju o mogućnosti postavljanja kamera



RIJEKA – Uništen sanitarni čvor u Ulici Ćikovića Marčeva na Hostima, otuđena udaraljka s Glazbene ograde na Delti te išarani zid na ulazu tek netom obnovljene Palače šećerane – samo su tri vandalska čina u Rijeci u kratko vrijeme. Uz kulturu, mogli bi se prijaviti i za prijestolnicu vandalizma, samo da postoji takav natječaj.


Šteta na uništenom sanitarnom čvoru iznosi više od 5.000 kuna, saznajemo u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav. Podsjetimo, ovaj wc je uništavan u dva navrata, jednom krajem godine, a drugi put prije desetak dana.


– U prvom naletu vandala na ovaj javni toalet oštećena su vanjska i unutarnja vrata ženskog WC-a, zatim wc daska i fenomat, dok su u muškom wc-u oštećena pregradna vrata te držač papira i sapuna. Tada su troškovi procijenjeni na iznos od oko 5.000 kuna, saznajemo.




– Prije provedene sanacije javnog sanitarnog čvora, došlo je do ponovne devastacije, pri čemu je uništen i preostali dio opreme, kao i ormarić brojila električne energije u vlasništvu HEP-a, pa je iznos štete znatno veći u odnosu na prethodno procijenjenu, a u ovom trenutku ne može se sa sigurnošću potvrditi njezin iznos, dalje stoji u dogovoru riječkih komunalaca.



Možda najbolji primjer borbe protiv grafita – potpisa ili ti ga označavanje prostora (jer što je to drugo nego obilježavanje i neka svojevrsna art komunikacija) pokazali su stanari zgrade Krešimirova 34 na Potoku.Obnovljena fasada nije im se još ni osušila, a već su dobili grafitić.Ali, vođeni filozofijom da »ne mogu oni toliko išarati koliko mi možemo premazati«, rješili su problem. Drugim riječima, odmah po njegovom pojavljivanju on je premazan bojom u nijansi pročelja. Vidi se razlika, ali nema veze. I nakon nekog vremena više se nisu suočavali s tim problemom.



Upitali smo što je s udaraljkom koja je već tri puta nestala, a pomoću koje se može na Ogradi odsvirati melodija hrvatske himne. U Gradu kažu da će ih sanacija ove štete koštati 1.500 kuna.


Kada je riječ o »potpisu« na fasadu Šećerane, kako saznajemo, on će se ukloniti. Prema neslužbenim informacijama, postoji mogućnost postave kamera.


Možda to nije tako loša ideja, s obzirom da Potok ima velikih problema s grafitima – a dovoljno je pogledati recimo zgradu Željezničkog kolodvora, Hrvatske pošte ili Kluba željezničara.


Nije poznato hoće li se kompleks tretirati i antigrafitnom žaštitom. Zaštita omogućava lakše uklanjanje škrabortina, a da se pri tome ne oštećuje površinski sloj fasade. Traje i do sedam godina. No, ako se počinitelj uhvati na djelu da piše po zidu, kazna za to je 1.000 kuna.


– U strogom centru grada, zbog atraktivnosti zone, bez obzira na vlasništvo, Grad Rijeka uklanja sve grafite.


U ovom slučaju riječ je o zgradi koja se nalazi u strogom centru, a koja je ujedno u vlasništvu Grada Rijeke, stoga je o tome odmah obaviještena policija radi očevida i eventualnog utvrđenja počinitelja, komentar je ovoga slučaja iz Grada Rijeke.