Rezultati

U Rijeci ove godine bilo 23 posto više noćenja turista

Andrea Bralić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Do sada je u 2018. ostvareno 16 posto više dolazaka i 23 posto više noćenja gostiju, a za 2019. je planiran porast fizičkog obujma turističkog prometa za 5 posto, uz nadu da će rezultati biti bolji



RIJEKA Zahvaljujući odličnim turističkim rezultatima ali i dobivenom sudskom sporu pokrenutom u vrijeme ministra turizma Damira Bajsa, Turistička zajednica grada Rijeke u 2019. godinu ulazi s rekordnim proračunom od čak 14,8 milijuna kuna i ambicioznim planom i programom rada koji su jučer prihvatili članovi Skupštine.


Direktor TZ-a Rijeke Petar Škarpa naglasio je kako se proračunski prihodi inače kreću oko 7,5 milijuna kuna, no sredstva dobivena sudskim sporom rasporedit će se po bitnim stavkama u godini kada se Rijeku promovira kao europsku prijestolnicu kulture s Hrvatskom turističkom zajednicom, te Turističkom zajednicom Primorsko-goranske županije. Osim toga, nastavlja se implementacija Strategija razvoja kulturnog turizma grada Rijeke, vjerskog turizma te Strateškog plana razvoja turizma Kvarnera, subregija Rijeka i Riječki prsten.



Govoreći o Sporazumu o suradnji na promociji Rijeke kao kruzing destinacije, koji se radi u suradnji s Gradom Rijekom i riječkom Lučkom upravom, Škarpa je jučer rekao da je u 2019. planirano 24 ticanja brodova na kružnim putovanjima s 35 tisuća putnika i 16.500 članova posade, te 310 dolazaka manjih brodova, jedrenjaka s 12.500 putnika. Riječ je o znatnom porastu u odnosu na ovu godinu, što znači da su pojačana promidžba i suradnja dale rezultata.





U dosadašnjem tijeku godine na području grada ostvareno je 16 posto više dolazaka i 23 posto više noćenja, a za 2019. je planiran porast fizičkog obujma turističkog prometa za 5 posto, uz nadu da će rezultati biti bolji. Od turističke članarine očekuje se 7,2 milijuna kuna, od čega TZ grada Rijeke dobiva 65 posto, a od boravišne pristojbe uprihodovat će se 2,5 milijuna kuna. Za poticanje i organizaciju manifestacija u idućoj će se godini utrošiti 3,7 milijuna kuna ili gotovo četvrtinu proračuna, a među najznačajnijima su Karneval, Fiumanka, Fiumare, Ri Gastro, Rijeka Advent, Riječke stepenice, Porin, Noći riječkih trgova, Tour of Croatia…


Značajan dio novca od 3,4 milijuna kuna planiran je za promociju turističke destinacije na razini grada i putem udruženog oglašavanja. S obzirom na to da se znatna sredstva ulažu u digitalizaciju sustava, Škarpa je posebno spomenuo izradu Objedinjenog destinacijskog informativnog sustava. Oko milijun kuna planirano je za turističku valorizaciju reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine, kulturno-turističku rutu »Putovima Frankopana« i Interpretacijski centar prirodne baštine PGŽ-a, odnosno projekte prijavljene EU fondovima. Za upravljanje Primorskom kućom i Trsatskim kaštelom izdvaja se 1,6 milijuna kuna, te se i tamo očekuju osvježenja ponude.