Udruga Nada

U Rijeci obilježen Dan ružičaste vrpce: Brojke sve govore – prevencija znači život

Claudia Bošković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dan ružičaste vrpce obilježen je i na riječkom Korzu s ciljem prikupljanje sredstava za rad udruge Nada



Dan ružičaste vrpce kojim se obilježava borba protiv raka dojke prigoda je podsjetiti na važnost prevencije i odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji je u Hrvatskoj, sedmu godinu zaredom, rezultirao padom mortaliteta od raka dojke za čak 30 posto.


Rezultat je to većeg odaziva žena na preventivne preglede tijekom kojih je bolest otkrivena u ranom stadiju, čime su se poboljšali ishodi liječenja, kvaliteta života oboljelih i u konačnici spasili životi.





Tome ide u prilog Europska zdravstvena anketa koja bilježi u posljednje dvije godine odaziv više od 60 posto žena na mamografiju, a u posljednje tri godine visokih 77 posto s najvećim odazivom u Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj županiji.


Brojke sve govore – prevencija znači život! Vodeći se geslom »Zdravlje je prvo« i s pacijentom u fokusu, ova Vlada i zdravstvena administracija upravo čini reformski zaokret prema prevenciji kroz nacionalne preventivne programe, Akcijski plan borbe protiv raka, preventivne zdravstvene preglede te uvođenje onko-uputnica, istaknuo je ministar Beroš.



Dan ružičaste vrpce obilježen je i na riječkom Korzu s ciljem prikupljanje sredstava za rad udruge Nada. Na dva štanda ispred Narodne čitaonice na Korzu zainteresirane prolaznice i prolaznici mogli su se informirati o radu udruge, uzeti sa sobom dijeljeni informativno-edukativni materijal, ali i jedan od simbola manifestacije, ružičaste ruže.



Među skupinom podrške uočili smo bivšega gradonačelnika grada Rijeke, Vojka Obersnela, a svojim prisustvom akciju je ohrabrio i sadašnji gradonačelnik Marko Filipović.


– Hvalevrijedna akcija udruge Nada i oboljelih od raka dojke zaista brinu o onima kojima je najpotrebnije. Društveno odgovorno ponašanje ukazuje na to da moramo pružiti podršku ovim akcijama u promoviranju javnog zdravlja i javnog zdravstva i drago mi je da je velik broj Riječana i Riječanki prepoznao ovu akciju, priključio se, a nadamo se da će to rezultirati i većim brojem preventivnih pregleda kako bi se spriječilo ono najgore, poručio je Filipović.