Financiranje znanosti

U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci potpisani ugovori za nove istraživačke projekte

Andrej Petrak

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA – Ukupno 27 programskih ugovora za znanstvene projekte timova s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija te Ekonomskog i Pomorskog fakulteta u Rijeci svečano je potpisano u Rektoratu Sveučilišta.


Sveučilište u Rijeci i spomenuti fakulteti zajednički su osigurali financiranje deset znanstveno-istraživačkih projekata s Ekonomskog fakulteta, šest projekata s FMTU-a te jedanaest projekta timova s Pomorskog-fakulteta. Dok hotelijerski fakultet u ovom načinu financiranja projekata sudjeluje sa Sveučilištem već tri godine, sad su se po prvi put pridružili Ekonomski i Pomorski fakultet, a rektorica Snježana Prijić-Samaržija izrazila je nadu da će im se u sljedećim godinama priključiti i ostale sastavnice Sveučilišta u Rijeci.


– Sveučilište u Rijeci od akademske godine 2012./2013. dodjeljuje potpore za znanstveno-istraživačke projekte, a dosad smo sastavnicama distribuirali više od 30 milijuna kuna u ovu svrhu. Jedinstveno smo sveučilište u Hrvatskoj koje na ovaj način distribuira sredstva, koja dobivamo od Ministarstva znanosti, krajnjim korisnicima, odnosno znanstveno-istraživačkim timovima. Sveučilišnim sredstvima ove su se godine pridružila tri fakulteta, koja sudjeluju s ukupno 620.000 kuna vlastitih sredstava, rekla je rektorica.




Dekan Ekonomskog fakulteta Alen Host kaže da su se uključili u ovaj način financiranja kako bi svojim doktorandima osigurali potrebno iskustvo, ali i olakšali objavu rezultata istraživanja, dok je dekanica FMTU-a Dora Smolčić Jurdana istaknula da se ovaj koncept pokazao uspješnim, a doktorandima će omogućiti stjecanje kompetencija za prijavu i na druge natječaje za financiranje znanstveno-istraživačkih projekata.


Dekan Pomorskog fakulteta Alen Jugović izrazio je zadovoljstvo što će ovim putem biti financirano jedanaest novih istraživačkih pravaca na njegovu fakultetu, koji pokrivaju različita područja od lučkih klastera i nadzora i upravljanja pomorskog prometa do interneta stvari u pomorstvu i kibernetičke sigurnosti.