Spašavanje života

U Klani postavljen defibrilator

Biljana Savić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Uređaj je pokretan, ima GPS i po potrebi će ga mještanin uzeti kući ili bilo gdje kako bi pomogao unesrećenom, a čim ga uzme s položaja ispred  vijećnice,  automatski će biti pozvana hitna pomoć



KLANA Ispred zgrade Općine Klana postavljen je pokretni defibrilator koji će ubuduće biti na raspolaganju svima za slučaj potrebe spašavanja osobe koja doživi zastoj srca. Osim predstavnika Općine Klana, ovom događaju koji će spasiti potencijalno ugrožene živote bili su i riječki kardiolozi. Uređaj je pokretan, ima GPS i po potrebi će ga mještanin uzeti kući ili bilo gdje kako bi pomogao unesrećenom, a čim ga uzme s položaja ispred gradske vijećnice, gdje će biti smješten, automatski će biti pozvana hitna medicinska skužba koja će krenuti prema mjestu događaja kako bi stručno pomogla unesrećenom.


Apsolutno sigurno


Kako je pojasnio Zoran Vučak, voditelj prodaje Shiller vanjskih pokretnih defibrilatora, ovo je uređaj koji je od nasušne potrebe.


– Ovo je posljednja generacija automatskog vanjskog defibrilatora, uređaj je podešen po svim smjernicama europskog reanimacijskog društva, daje nam sve glasovne i tekstualne upute na hrvatskom jeziku, apsolutno je siguran za onoga koji rukuje uređajem, ali i za unesrećenoga. Uređaj ima bateriju koja ima vijek trajanja 5 godina u stand by modu, dakle 200 šokova, koje nadam se nećete isporučiti. Nadam se da ovaj uređaj nećete upotrijebiti, od svega srca vam to želim, i da se vidimo za godinu dana na redovnom godišnjem servisu, poručio je Vučak i pojasnio da uređaj radi analizu putem jednokratnih samoljepivih elektroda.




– U slučaju da je dijagnoza ventrikularna fibrilacija ili tahikardija, uređaj će uputiti da se izvrši isporuka šoka. U svim ostalim dijagnozama neće biti isporukle šoka, nego će uređaj dati uputstva za klasičnu reanimaciju, pojasnio je, a zatim sve to demononstrirao okupljenim mještanima. Inače, demonstracija uređaja za žiru publiku mještana bit će organizirana uskoro.


Dr. Sanja Flajšman Raspor, inače mještanka Klane, i članica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb u Općini Klana, rekla je da na ovaj način i laik može spasiti život.


– Za našu općinu koja je na rubu riječkog prstena, udaljena od svih mogućih hitnih službi, ovaj je uređaj od iznimne vrijednosti jer može spasiti život, jedan laik može održati na životu nekoga u slučaju srčanog zastoja ili nekog poremećaja srčanog ritma. Nažalost, znamo da su kardiovaskularne bolesti danas u velikom porastu i da u principu, ako se postupi po mjerama reanimacije koje ovaj uređaj omogućava laiku, možemo spasiti život i održati ga dok ne dođe medicinska pomoć, kazala je dr. Sanja Flajšman Raspor.


Odlična stvar


Za postavljanje pokretnog defibrilatora najzaslužnija je klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić.


– Imamo jedno dijete u Klani koje ima srčanu manu i njegova majka je u Udruzi »Veliko srce malom srcu«. Razgovarale smo i ona me informirala o pokretnom vanjskom defibrilatoru, pa sam zaključila da je to odlična stvar, jer smo prilično udaljeni od hitne pomoći, a s obzirom na to da imamo stvarno dosta sportskih društava, vatrogasce, pa DI Klana, nikad se ne zna što se može dogoditi, a srčane bolesti su nažalost sve učestalije. Tako sam došla na ideju da kupimo taj pokretni vanjski defibrilator, odlučila sam to napraviti baš u tjednu kad se obilježava Međunarodni tjedan djece sa srčanim greškama i na Valentinovo, jer Valentinovo simbolizira srce i to je moj dar mještanima općine Klana za Valentinovo, uz nadu da im nikad neće trebati – kazala je klanjska načelnica.


Općina Klana je platila aparat nešto više od 20 tisuća kuna. Uređaj je na raspolaganju svima 24 sata dnevno. Osim toga, ambulatna radi jednosmenski, pa je njen defibrilator često nedostupan.