Središnja manifestacija

U Grižanama u nedjelju obilježavanje Svjetskog dana pčele

Martina Jednobrković

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Dan će biti obilježen kroz edukaciju i aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o značaju pčela, kao i njihov bitan doprinos održivom razvoju



RIJEKA U Centru autohtonih proizvoda Kašetica u Rijeci održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljeno obilježavanje Svjetskog dan pčele 2019. Središnja manifestacija održat će se u nedjelju, 19. svibnja, u Grižanama.


Domaćin manifestacije je Pčelarsko društvo Kuš Grada Crikvenice i Općine Vinodolske, a sami organizatori su Udruženje pčelarskih udruga PGŽ-a, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj i Hrvatski pčelarski savez. Dan će biti obilježen kroz edukaciju i aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o značaju pčela, kao i njihov bitan doprinos održivom razvoju.


Svjetski dan pčele obilježava se drugu godinu za redom 20. svibnja kako bi se javnosti ukazalo na nemogućnost postojanja života bez pčela. Osim što se ubrajaju u najvažnije oprašivače, čime se osigurava sigurnost i količina hrane, održava poljoprivreda i bioraznolikost, pčele značajno pridonose ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju okoliša.




S obzirom da se skoro svaka treća žlica hrane u svijetu oslanja na aktivnost pčela i drugih oprašivača, a kako su pčele sve više ugrožene, gotovo da više i ne mogu preživjeti bez pomoći ljudi.