Feral ki j' pušćal sinjal

U ČAST I SPOMEN NA ČVRSTE ŽENE Na Grobnišćini ne smije nestati trag mlikarica

Marta Ban

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ



JELENJE U ne tako davnoj prošlosti ovog kraja živjele su mnoge Grobnišćice mlikarice i njihova muka, održana u teškim naporima da prehrane vlastitu obitelj. Ne kaže se za stoku uzalud blago jer to je uistinu sve što su mnoge grobničke obitelji imale i od čega su živjele, zahvaljujući nebrojenim litrama mlijeka i kilometrima koje su grobničke mlikarice prevalile, ustrajno i tiho, s noge na nogu. Svakog jutra prije svih, pa i sunca, budile su se te čvrste žene kako bi na svojim leđima putem grada ponijele litre svježeg mlijeka. Grč muke i ustrajnosti na licu te feral u ruci da osvijetli put, dio je kolektivne svijesti Grobničana, ponosnih na snagu kojom su ih njihove majke i none othranile. Njima u čast, Općina Jelenje i TZO Jelenje i ove su godine organizirale manifestaciju »Feral ki j’ pušćal sinjal« da se trag koji su mlikarice u ovom kraju ostavile ne izbriše nikada.



Deveta po redu manifestacija u spomen mlikaricama bila je tu i za staro i mlado. Bogat program edukacijsko-zabavnog karaktera stavio je naglasak na druženje i očuvanje vlastitog, ali i upoznavanje stranog. Bilo je tu izložbi dječjih crteža posvećenih mlikaricama, izrade sira škripavca kojeg su svi okupljeni mogli isprobati, ponude raznih lokalnih OPG-ova te, po prvi put, degustiranje specijaliteta različitih zemalja koje su pripremili studenti u sklopu međunarodne udruge AIESEC. Ukrajinski boršč, talijanska »carbonara«, španjolska salata i brazilski specijaliteti »coxinha« te »brigadeiro«, koji su planuli u nekoliko sekundi, razveselili su nepca brojnih domaćih posjetitelja.



Tradicionalni turnir


Druženje na Trgu mlikarice u Dražicama započelo je već tradicionalnim turnirom u briškuli i trešeti u kojem su sudjelovali umirovljenici iz Grobnišćine i Viškova. Prilika je to za druženje uz omiljene kartaške igre ovog podneblja čemu se naročito vesele aktivni penzioneri. – Mi se vavik lipo zabavjamo i družimo, a posebno va ovakovih prigodah. Evo tu smo kartali, a sad ćemo popit i pojist. Se je dobro parićano, rekao je predsjednik Udruge umirovljenika Općine Jelenje Anton Maršanić. Jedni sretni zbog pobjede, drugi željni revanša, svi su okupljeni penzioneri suglasni da je manifestacija u spomen mlikaricama, kao i njihovo druženje uz karte, tradicija koja se treba održati.Mnoštvo posjetitelja okupio je i početak svečanog djela programa pod voditeljskom palicom Marija Lipovšeka Battifiace od kojeg, složili su se mnogi, za ovakve prigode nema boljeg.

Program su plesom otvorili domaćini iz KUD-a Zvir, a svojim se nastupom predstavila i grupa talijanskih folkloraša »Gruppo folcloristico Trevigiano« iz Trevisa koja u vlastitom podneblju njeguje običaje slične našima. Vidjelo se to lijepo i tijekom njihova nastupa kada se na melodiju talijanskog tradicionalnog plesa nadovezalo okupljeno mnoštvo, s Battifiacom u predvodništvu, i zapjevalo poznate stihove pjesme »Dva Bračanina«.



Mali umjetnici crtali mlikarice


Od mlađih se izvođača predstavio talentirani par iz plesnog kluba »Dance Queen«, a oni mali umjetnici koji su nacrtali mlikarice za izložbu u Domu kulture, na trenutak su zašli i u manekenske vode, u sklopu dječje revije »Recikliraj, maštaj i stvaraj« koju je osmislila Brigita Bolf Rožić. Nakon mališana u veselim i recikliranim kreacijama, uslijedio je najsvečaniji trenutak večeri – predstavljanje i darivanje zahvalnice 89-godišnjoj mlikarici Darinki Brnji koja je mlijeko u grad nosila punih dvadeset godina »i po dažju i po snigu«. Bio je to svečan i emotivan događaj za brojne Grobničane koji rado pamte svoje mlikarice. – Ja san hćer mlikarice i jako san ponosna. Zaradi matere imeli smo čuda mlika, masla, škorupa, vavik je se lipo dišalo i vavik smo dosta imeli, iako se j’ teško živelo. Moja mat nikad lazno ni imela, jutro je rabilo poć z mlikon, zapolne delat po kući i oko kuće, pa još i dica. Sega se toga rabi domislet, rekla je Nevenka Juretić.