Mnoge smeta

Tribina u Rijeci: Susjedska buka teško rješiv problem

Ljiljana Hlača

Promet jedan od glavnih uzročnika zagađenja bukom / Foto Arhiva NL

Promet jedan od glavnih uzročnika zagađenja bukom / Foto Arhiva NL

Cilj tribine je bio da se buka obradi s aspekta izvora, ali i zdravlja. Zagađenje bukom postaje sve veći svjetski problem, a glavni uzročnici su promet, tehnološki napredak i urbanizacija. A na susretu je nekako najviše prostora bilo posvećeno spomenutoj susjedskoj buci



RIJEKA  Ispod mene živi obitelj s troje djece. Jako su bučni, od trčanja i divljačkog skakanja po stanu do urlanja, vrištanja. Svako ulaženje i izlaženje iz zgrade se sastoji od 20-minutne procesije urlanja. Niti u jednom trenutku roditelji ne upozoravaju djecu da se stišaju. Razgovarala sam prvi put s majkom, stanje se malo poboljšalo. Nakon nekog vremena sve se vratilo na staro. Opet smo pokušali lijepo razgovarati s njima, zalupili su nam vrata pred nosom s izjavom: postoji nešto što se zove dom. Kulminacija svega je da su jednom djetetu nedavno kupili saksofon – ilustracija je to problema tzv. susjedske buke, o kojoj je bilo riječi na tribini pod nazivom Buka svuda oko nas, a koju je organizirao Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u suradnji s Udrugom za zaštitu od zvučnog onečišćenja – Želim miran život.


Cilj tribine je bio da se buka obradi s aspekta izvora, ali i zdravlja. Zagađenje bukom postaje sve veći svjetski problem, a glavni uzročnici su promet, tehnološki napredak i urbanizacija. A na susretu je nekako najviše prostora bilo posvećeno spomenutoj susjedskoj buci.


– Problem susjedske buke je inače jako teško rješiv. Ukoliko ljudski dogovor ne pomogne, jedino rješenje je privatna parnica, odnosno sudska tužba, dok se podnositelj može pozvati jedino na Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, ukazano je na susretu. Buka može ostaviti traga na zdravlje; na rad vegetativnog živčanog sustava, na sustav žlijezda s unutarnjim lučenjem, može utjecati na psihomotoriku, a može čak biti uzrok povišenog krvnog tlaka.