Božićne pjesme

Tradicionalni koncert u katedrali Sv. Vida: Božić je judi uz mlade talente

Ivana Kocijan

Toni Mataić / Snimio Marko GRACIN

Toni Mataić / Snimio Marko GRACIN

U izvedbama božićnih pjesama okušat će se više mladih pjevačkih talenata: Antonio Krištofić, Toni Mataić, Medea Market-Sindik, a nastupit će i zbor OŠ Viktora Cara Emina iz Lovrana



RIJEKA Dvadeset i treću godinu za redom glazbenice i glazbenici, članovi Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije, Podružnice 3 Rijeka, okupit će se na koncertu »Božić je judi« kako bi pjesmom uputili tradicionalnu božićno-novogodišnju čestitku. I ove godine pjeva se u riječkoj prvostolnici, katedrali svetog Vida, na Svetog Stjepana, u ponedjeljak 26. prosinca. Ulaz na koncert je kao i svake godine besplatan, početak je zakazan za 19 sati, a u izvedbama brojnih pjevačica i pjevača tradicionalno će moći uživati i slušatelji Radio Rijeke u izravnom prijenosu.


Bogat repertoar


Umjetnički voditelji koncerta Tatjana Bon i Aleksandar Valenčić za ovogodišnju su izvedbu odabrali primorske, hrvatske narodne i svjetske božićne pjesme koje će izvoditi naši istaknuti solisti, klape i kulturno umjetnička društva. Ove godine u izvedbama božićnih pjesama okušat će se više mladih pjevačkih talenata: Antonio Krištofić, Toni Mataić, Medea Market-Sindik, a nastupit će i zbor OŠ Viktora Cara Emina iz Lovrana.


Osim njih predstavit će se i: Marko Tolja, Voljen Grbac, Duško Jeličić, Dino Antonić, The Blondes, ženska klapa Luka, muška klapa Vinčace, katedralni zbor Cantores Sancti Viti, Vedran Petrović, Marko Župan, Martina Turčić, Valerija Jurasić i Mira Crnčić – sopci i kanturice Kulturnog društva Ive Jelenović iz Dobrinjštine te instrumentalisti: HGU brass kvintet, Zvjezdan Ružić (klavijature), Aleksandar Valenčić (orgulje) i Marta Ćiković (orgulje). Dirigent će biti Ivan Nino Načinović.


Poruka mira




Ovogodišnjim izvođačima na repertoaru će se naći brojne poznate domaće i strane božićne pjesme, primjerice »Radujte se narodi«, »Veselje ti navješćujem«, »Tri kralji jahahu«, »U se vrijeme godišta«, »Kyrie Eleison«, »Adeste fideles« i »O sveta noć (O Holy Night)«, a bit će izvedena i duhovna koračnica »Pjevajmo braćo kršćani«, svečana narodna pjesma »Mantinjada« te koledva »Sveti Stipan«.


Posjetitelji u katedrali te radijski slušatelji moći će poslušati i tradicionalnu božićnu pjesmu s otoka Brača »Zlatna grana od orija« te tradicionalnu hvarsku pjesmu »Kad se Isus, ditić u Betlem porodi«. U engleskom bloku na repertoaru će biti »Reci Marijo/Mary Did You Know«, »HAve Yourself A Merry Little Christmas«, »I’ll Be Home for Christmas« i »Happy Christmas /Happy Xmas«. Slušatelji će moći poslušati i pjesme »Božić« Natalije Banov i Ivanke Glogović Klarić, »Rekoše proroci«, instrumental »Božićni blues«, »Tiha noć« i »Božić je judi« po kojoj koncert i nosi ime.


Program koji će završiti tradicionalnom čestitkom glazbenika i zajedničkom izvedbom hrvatske božićne pjesme »Narodi nam se«, vodit će provjereni dvojac – Jadranka Čubrić i Ivica Vrkić.