Emotivni povratak u prošlost

Tira-tira: Ljubitelji tune i tradicije, pravac Bakarac

Biljana Savić

Ulov na prošlogodišnjoj »Tira- tira« u Bakarcu / Foto M. GRACIN

Ulov na prošlogodišnjoj »Tira- tira« u Bakarcu / Foto M. GRACIN

Kako je to nekad izgledalo dok su tune plivale bakarskim zaljevom, združenim će snagama povlačeći migavicu mlađim generacijama pokazati članovi Udruge »Tira-tira«, ŠRD Tunera, MO Bakarac i brojni bakarački entuzijasti



BAKARAC  Ovoga vikenda, zapravo već jučer, počela je »tira-tira« koja će Bakarčane emotivno i gastronomski katapultirati u povijest, u vrijeme kad je bakarska vala bila puna ribe, a Bakarac ribara. Riba je u Bakarcu samo jedna – tuna.


– Znajući koliko je u Bakarcu ljudi koji se tih zlatnih vremena s nostalgijun sjećaju, ideja o organiziranju simulacije lova na tune nametnula se nekako sama od sebe. Bilo bi to nešto što bi starije Bakarčane vratilo u te dane, a mlađim generacijama Bakarca i šire pokazalo kako je to bilo nekad. Nakon dugog planiranja, 2015. godine smo uspjeli napraviti prvu simulaciju tunolova povlačenjen vele migavice, kaže nam Renato Franko, inicijator ovog, za Bakarac velikog događanja, koje se ove godine doživljava svoje peto izdanje.


Kako je to nekad izgledalo, dok su tune plivale bakarskim zaljevom, združenim će snagama, povlačeći migavicu mlađim generacijama, ali i brojnim zaljubljenicima u tradiciju koji će bez sumnje i na ovogodišnju simulaciju tunolova pohrliti u velikom broju, pokazati članovi Udruge »Tira–tira«, ŠRD Tunera, MO Bakarac i brojni bakarački entuzijasti.




»Tira-tira« počela je jučer otvorenjem izložbe »Tunere i tunersko ribarenje – vrime prolazi, a tunere ostaju«, a danas je na redu »Mala tira«, u 19 sati, odnosno simulacija tradicionalnog tunolova potezanjem male mreže »za svu dicu, da se tradicija ne zatre«, a sve završava uz glazbeni nastup »Nas 4«.


Glavno događanje je sutra, a to je ona prava, velika »tira-tira«, koja započinje u 19 sati. Bit će to, dakle, simulacija tradicionalnog ribolova potezanjem velike mreže na prostoru ispred »Sridnje« tunere.


Od 21 sat slijedi fešta u samom centru Bakarca, gdje će posjetitelji moći pojesti porciju tune za 30 kuna, a bit će prikazani i dokumentarni filmovi i fotografije o bakaračkim tunerama i tunolovu. Slijedi, dakako, glazba i fešta uz grupu »Mejaši«. I cijeli će Bakarac mirisati na tunu i povijest.