Toplinski val

Temperature će idućih dana ići preko 25 stupnjeva. Znate li koliki je rekord u Rijeci za listopad?

Sanja Gašpert

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Listopadski toplinski val koji, prema najavama meteorologa ovog tjedna stiže u cijelu Europu, u veći dio kontinenta donijet će iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Učinak toplinskog vala osjetit će se i u Hrvatskoj, gdje će u pojedinim dijelovima temperature zraka biti i do 26 stupnjeva Celzija. Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, čini se da će razdoblje iznadprosječne topline potrajati barem do kraja ovog tjedna, a moglo bi se nastaviti i početkom sljedećeg tjedna, pa čak i duže.


– Ovaj tjedan se očekuje pretežno sunčano i stabilno te nadprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine. Na riječkom području dnevne temperature zraka sljedećih će se dana kretati od 22 do 25 stupnjeva Celzija, što je toplije od prosjeka. Za tridesetogodišnje razdoblje od 1981. do 2010. godine zadnji klimatološki prosjek maksimalno je iznosio 20 i 21 stupanj, znači da ćemo sljedećih dana na riječkom području imati temperature dva do tri stupnja toplije od prosjeka – kaže Ivan Novak iz Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka. Dodaje kako se i sljedeći tjedan očekuje sunčano i stabilno vrijeme, ali, možda s malo nižim temperaturama zraka. Temperature mora na području Istre i Kvarnera su između 18 i 21 stupanj, što je toplo. Sve iznad 20 stupnjeva temperatura je mora pogodna za kupanje. Naime, čim mjerenja pokažu da je temperatura mora 20 i više kreće sezona kupanja, što vjerojatno koriste oni najhrabriji, koji još uvijek uživaju u moru. Za njih sezona kupanja još uvijek traje.



Na riječkom području temperaturni rekord u listopadu izmjeren je 1956. godine, 1. listopada, kada je u Rijeci dnevna temperatura zraka bila čak 28,8 stupnjeva Celzija. Prošle godine, u razdoblju između 13 i 19. listopada, dnevne temperature zraka na riječkom području kretale su se između 22 i 24 stupnja.– Znači i lani je u ovo doba godine bilo toplije od prosjeka. Postoje posebnosti, ali nije svaka godina rekord – kaže Ivan Novak. Inače, sredinom listopada do sada je najviša izmjerena temperatura zraka u Rijeci iznosila 28,3 stupnja, a izmjerena je 14. listopada 2000. godine.