Izmjene Detaljnog plana

TRANSFORMACIJA GRADA Uređenje kompleksa “Benčić” privlači na Potok i investitore

Marinko Glavan

Početak obnove »Benčića« pravi je trenutak za izmjene DPU-a Potok / Foto Silvano JEŽINA

Početak obnove »Benčića« pravi je trenutak za izmjene DPU-a Potok / Foto Silvano JEŽINA

Nove poslovno-stambene zgrade trebale su niknuti u Cambierijevoj ulici, umjesto zgrade Elektromaterijala, u Završnikovoj ulici te iza upravne zgrade HEP-Elektroprimorja



RIJEKA – Najavljenim izmjenama Detaljnog plana uređenja Potoka, ovaj dio gradskog središta doživjet će određene izmjene, a u dugoročnim planovima gradskih urbanista postati i jedno od važnijih čvorišta gradskog cestovnog prometa, takozvanog trećeg koridora, tunelske ceste koja bi, prema planovima, trebala prlaziti centrom grada, od Školjića, do Potoka, a zatim opet tunelom do izlaza ili na Vukovarskoj ulici, ili na području Mlake. Prema riječima pročelnika gradskog odjela za urbanizam, Srđana Škunce, najavljeni procesi transformacije ovog dijela gradskog središta ogledaju se i u pokazateljima ulagačkog interesa. Najavljene izmjene odnose se, u prvom redu, na četiri mikrolokacije.


Jedna od njih je i prostor zgrade uprave nekadašnjeg Elektromaterijala, u Cambierijevoj ulici (pokraj ulaza u KBC Rijeka), te okolne površine, koje je otkupila tvrtka Property d.o.o, koja postojeću zgradu planira srušiti, te izgraditi novu, bliže samoj Cambierijevoj ulici, koja bi dijelom trebala biti rekonstruirana, odnosno proširena.


Četiri mikrolokacije


– Pojavio se investitor koji želi izgraditi novi objekt, pri čemu taj objekt nije sasvim u skladu s postojećim planom. Cilj pokretanja ovih izmjena je da provjerimo je li projekt koji bi želio investitor moguć. Riječ je o poslovno-stambenom objektu duž Cambierieve ulice. Postojeća zgrada izgrađena je pedesetih godina i sigurno ne udovoljava današnjim standardima gradnje. Naravno, za tu buduću zgradu treba riješiti pitanje parkiranja, pristupa i tako dalje, jer je riječ o zoni u kojoj svega toga, a osobito parkirnih mjesta, manjka – kaže Škunca.




Iako idejni projekt nove zgrade, prema njegovim riječima, još nije razrađen, budući da se čekaju izmjene DPU-a, ona će najvjerojatnije biti izgrađena tako da će najniža etaža biti prostor za parkiranje, što je i logično, s obzirom da je teren u tom dijelu Cambierijeve znatno niži od same ulice, pa neće biti potrebe za većim iskopima i gradnjom podzemne garaže.


Bivšu upravnu zgradu Elektroprimorja novi vlasnik, tvrtka Property, planira srušiti i izgraditi novu / Foto Silvano JEŽINA


Bivšu upravnu zgradu Elektroprimorja novi vlasnik, tvrtka Property, planira srušiti i izgraditi novu / Foto Silvano JEŽINA



Drugi dio najavljenih izmjena odnosi se na dio Završnikove ulice, prema Ulici Stane Vončine, gdje je upućen zahtjev za dogradnjom poslovne građevine, pa će i taj zahtjev biti razmatran tijekom rasprave o izmjenama DPU-a Potoka.


– Još jedna izmjena odnosi se na prostor Završnikove, gdje su već postojali planovi, koji su dijelom zadirali u postojeću zelenu površinu, a sada ćemo nastojati donijeti rješenje po kojem bi bila omogućena gradnja jedne ili dvije jedinice, koje ne bi ulazile u prostor parka – kaže Škunca.



Namjeravane izmjene DPU-a Potoka dostupne su na web stranicama Grada Rijeke, kako bi se i javnost mogla uključiti u postupak donošenja izmjena.



Četvrta, površinom najveća izmjena, odnosi se na prostor u vlasništvu HEP-Elektroprimorja, koji je sada definiran kao prostor servisno komunalne namjene. Radi se o kompleksu iza upravne zgrade HEP-Elektroprimorja, koja će, prođu li najavljene izmjene, biti prenamijena u prostor stambeno-poslovne izgradnje. Kako neslužbeno saznajemo, HEP će navedeni prostor najvjerojatnije prodati, a budući vlasnik trebao bi realizirati taj projekt.


– Ovdje je dosta jasno što se može graditi. Cijeli Potok izgrađen je po principu blokova, a taj bi princip zadržali i u ovom dijelu. Primjer kako je moguće tako urediti te blokove je zgrada Mime, koja je izgrađena kao sastavni dio postojećeg bloka zgrada. Držimo da je ovo pravi trenutak za izmjene DPU-a Potoka, jer uređenjem kompleksa bivšeg »Rikard Benčića«, interes će se sigurno povećati za taj dio grada. Zašto to ne omogućiti na vrijeme – kaže Škunca.


Treći koridor


U novim izmjenama DPU-a Potoka bit će potvrđena prometna rješenja, koja bi, jednog dana, taj dio grada trebala pretvoriti u jedno od glavnih gradskih prometnih čvorišta.


– Ma kako to sada izgledalo vizionarski i možda nerealno, taj dio ostaje. Eventualno mogu biti revidirana u širem području. Ovdje je planirano čvorište takozvanog trećeg koridora ili zaobilaznice centra grada. Ona bi tu trebala izlaziti na Potok, iz tunela koji počinje na Školjiću, te nastavlja dalje tunelom do Vukovarske, kod Tehničkog fakulteta ili do Mlake, to još treba vidjeti. Rijeka danas ima praktički svega dvije ulice, odnosno pravca za prolaz središtem grada. Ili Rivom i Adamićevom, ili sjevernim koridorom, preko Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma. Odavno je uočeno da je kroz centar grada jako veliki tranzitni promet, a takva je situacija i danas, unatoč završetku izgradnje riječke zaobilaznice, koja je preuzela dio tog tranzitnog prometa, ali ne u cijelosti, s obzirom da su neka gradska naselja ili predaleko od čvorova na zaobilaznici ili prenisko, odnosno previše udaljena od same zaobilaznice. Želja je da se smanji pritisak na sam centar, a ovaj tranzitni promet prebaci na tu svojevrsnu zaobilaznicu unutar grada – kaže Škunca.