'Barcs - vrata Mađarske i poveznica s Jadranom'

Švorinić na međunarodnoj konferenciji Prijatelja Rijeke u Mađarskoj

P. N.

Danko Švorinić

Danko Švorinić

Konferenciju je organizirala udruga Prijatelja Rijeke/Fiume u Mađarskoj pod pokroviteljstvom mađarskog ministarstva vanjskih poslova, a na njoj je kao predstavnik Gradskog vijeća Grada Rijeke sudjelovao i Danko Švorinić koji je govorio o bogatom mađarskom kulturnom nasljeđu u Rijeci te mogućnostima širenja gospodarske suradnje



U mađarskom pograničnom mjestu Barcs danas je održana međunarodna konferencija pod nazivom Barcs – vrata Mađarske i poveznica s Jadranom.


Konferenciju je organizirala udruga Prijatelja Rijeke/Fiume u Mađarskoj pod pokroviteljstvom mađarskog ministarstva vanjskih poslova, a na njoj je kao predstavnik Gradskog vijeća Grada Rijeke sudjelovao i Danko Švorinić koji je govorio o bogatom mađarskom kulturnom nasljeđu u Rijeci te mogućnostima širenja gospodarske suradnje.


 




Na konferenciji su sudjelovali zastupnik u mađarskom parlamentu László Szászfalvi, hrvatski konzul u Pecsu Drago Horvat i državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Mađarske Ferenc Kalmár koji je u razgovoru sa Švorinićem izrazio želju za posjetom Rijeci u godini kada naš grad postaje Europske prijestolnica kulture.


 


Okupljenima se obratio i gradonačelnik Barcsa Csaba Koós te Dr. Márton Szűcs koji je imao izlaganje o međudržavnoj suradnji u INTERREG programu te perspektivama suradnje Hrvatske i Mađarske u EU proračunskom razdoblju 2019.-2024. godine.


 


Predsjednik Društva prijatelja Rijeke – Fiume u Mađarskoj Marton Inkei-Farkas istaknuo je posvećenost udruge boljem povezivanju Rijeke i Mađarske te širenju suradnje na svim mogućim poljima od kulturnog, znanstvenog do gospodarskog.


Povjesničar Gergely Szilovics održao je predavanje o mostovima preko Drave, a Dr. Lóránt Bali s Panonskog sveučilišta o povijesti gradića Barcsa. Na skupu je govorila i predstavnica hrvatske manjinske samouprave Jánosné Csende koja je istaknula kako se hrvatski identitet u tom dijelu Mađarske održao još od 15. stoljeća.


Na znanstvenom skupu su u riječkoj delegaciji bili i predsjednik Odbora za kulturu Gradskog vijeća Zvonimir Peranić te član gradskog vijeća Predrag Miletić.