Prevencija

Svjetski dan zdravlja: Gradovi postali ordinacije, brojne zdrave aktivnosti na Korzu

Alenka Juričić Bukarica

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, demonstracija kardiopulmonalnog oživljavanja, mjerenje očnog tlaka, pregled zuba za djecu, podjela edukativnih materijala i Narodnog zdravstvenog lista, pokazna vježba istezanja i zagrijavanja, sportski poligon za djecu, dječje igre… U sve su se to mogli Riječani uključiti  na Korzu povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. Čitav niz aktivnosti koje su Korzo pretvorile u pravu ordinaciju i igraonicu na otvorenom organizirao je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-e s brojnim partnerima u projektu, a s ciljem da građanima ukažu na važnost očuvanja zdravlja i rada na prevenciji bolesti.


Prema riječima izv. prof. dr. sc. Ive Sorte Bilajac, koordinatorice projekta obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, ovogodišnja je tema univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom. Da bi se ona postigla, vrlo je važna povezanost i suradnja zdravstvenih isntitucija međusobno, kao i s građanima. Govoreći, pak, o stanju zdravlja u županiji ukazala je kako je PGŽ »stara« županija što posljednično dovodi do veće zastupljenosti bolesti kardiovaskularnog sustava. No istakla je i kako se PGŽ među prvima u Hrvatskoj uključuila u mrežu zdravih županija, uz ostalo, i zbog niza projekata prevencije koji se ovdje provode.


Zdravo događanje na Korzu dodatno su začinili članovi benda Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Dijagnoze kao i Društva sportske rekreacije Zumba Rijeka, a njime je zaokružen čitav niz aktivnosti i programa kojima je kroz čitav tjedan obilježavan Svjetski dan zdravlja.




S obzirom da je stereotipna, ali istinita izreka » Zdravlje je najveće bogatstvo« već u prvom satu provođenja Akcije mjerenja razine šećera u krvi te tlaka imala je 50-tak sudionika koji su namjerno ili slučajno zatekli se u subotnje jutro na Trgu 138.brigade u Delnicama. Akcija je provedena sa strane GDCK Delnice, Dom zdravlja PGŽ – dr. Josip Kajfeš i »The International Association of Lions Clubs« Delnice povodom nadolazećeg Svjetskog dana zdravlja.