Obiteljsko nasilje

Svjedočanstva žrtava na Korzu: Crteži i riječi koje ‘viču’ NE nasilju u obitelji

Mirjana Grce

Izložba izazvala velik interes, ali i emocije Riječanki i Riječana / Snimio M.GRACIN

Izložba izazvala velik interes, ali i emocije Riječanki i Riječana / Snimio M.GRACIN

Izložba na Korzu je naslovljena kao i publikacija, riječima djevojčice koja je s majkom bila korisnica Doma sv. Ana: »Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno«



RIJEKA Tko ovih dana prođe riječkim Korzom može vidjeti poruke djece koja su trpjela obiteljsko nasilje, crteže i riječi koje »viču« NE nasilju u obitelji, NE nasilju nad ženama i djecom. I baš svaka od tih dječjih poruka dodirnut će svako srce.


Riječ je o izložbi pred Poglavarstvom Grada Rijeke, napravljenoj kao isječak publikacije koju je lani objavio Caritasov dom sv. Ana za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja.


Dom je publikaciju izdao u povodu 25. godišnjice svoga rada, a sada je izložba – koja tu potresnu knjigu sumira – postavljena ususret 22. rujnu, Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama.




Izložba je naslovljena kao i publikacija, riječima djevojčice koja je s majkom bila korisnica Doma sv. Ana: »Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno«. Knjiga je nastala, i iz nje izložba, na temelju svjedočanstava, materijala prikupljenih u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja stručnog tima Doma, većinom psihologinje prof. Laure Pavičić.


Otvorenju su nazočili predstavnici institucija podupiratelja i suradnika Doma, kao i JGL-a koji je pokrovitelj tiska plakata izložbe, a na Korzu je izložba već »zaustavila« mnoge. S mnogim govornicima, dr. Matija Matičić, rektor katedrale sv. Vida je zahvalio i čestitao Domu sv. Ana na dva i pol desetljeća uspješnog rada. S. Suzanu Samardžić, koja je ravnateljica sv. Ane gotovo od početka, nazvao je majkom toga Doma i s mnogima istaknuo osudu svakog nasilja, a pogotovo nasilja nad djecom i ženama.


S. Suzana Samardžić sa stručnim timom Caritasova Doma sv. Ana / Snimio Marko GRACIN


S. Suzana Samardžić sa stručnim timom Caritasova Doma sv. Ana / Snimio Marko GRACIN



– Vaš rad nije posao nego poziv bez radnog vremena, to je rad na zaštiti temeljnih ljudskih prava djece i žena. Iznimno cijenimo to što radite vi s. Suzana i vaši suradnici jer vaš posao traži cijelog čovjeka, jer radite sa srcem. Rezultati koje postižete su jako veliki. Živimo u senzibiliziranoj sredini, Gradu i Županiji čija su vrata uvijek otvorena za programe koje radite. A ova će izložba svakoga dirnuti, poručila je Dragica Marač, pročelnica Odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a.


Na tom tragu govorio je i riječki dogradonačelnik Marko Filipović, nazočan s dogradonačelnikom Nikolom Ivanišem. Poručujući jasno NE svakom nasilju, Filipović je rekao da se u Gradu Rijeci žene i djeca koji su žrtve nasilja ipak mogu vratiti u društvo, da osjećaju da za njih u tom smislu, Grad i PGŽ, svi nadležni, čine sve što mogu u okviru svojih ovlasti. Na primjeru sv. Ane istaknuo je i ovdašnju suradnju vjerskih i civilnih institucija, rekavši da ona može biti primjer mnogima u Hrvatskoj.


– Izložba je već izazvala ogroman interes, ali i emocije Riječanki i Riječana, poručio je Filipović.


Publikaciju »Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno« može se nabaviti u Izložbeno-prodajnom centru Doma sv. Ana u Ulici Pomerio.