Vodovod i kanalizacija

Svi analizirani uzorci pokazali – Riječani piju zdravstveno ispravnu vodu

Ljiljana Hlača

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL



RIJEKA Tijekom lanjske godine KD Vodovod i kanalizacija proveo je analizu nad 3.350 uzoraka vode koji su preuzeti iz vodoopskrbne mreže i svi oni bili su zdravstveno ispravni, objavljuje ovo komunulno poduzeće.


Stoga su korisnici vodnih usluga ovog poduzeća – Rijeka, Bakar, Kastav, Kraljevica, Čavle, Jelenje, Kostrena, Viškovo i Klana, a povremeno i korisnici vodnih usluga Liburnijske vode-Ičići, Ponikve vode-Krk i KTD Vodovod Žrnovnica-Novi Vinodolski – i lani koristili vodu izvrsne kvalitete.


Prošle godine nije izdano niti jedno upozorenje za prokuhavanje vode, koje je obično na riječkom području uvijek na snazi nakon dugih kišnih perioda, kada se zamute sva izvorišta. Posljednje takvo upozorenje bilo je na snazi u prosincu 2017. godine.




»Potvrda je to sigurnosti i pouzdanosti sustava javne vodoopskrbe Rijeke i okolnih općina i gradova u našoj nadležnosti kao i činjenice da korisnici ne trebaju upotrebljavati filtere za vodu i kućanske aparate za pripremu vode« navode iz ViK-a, tvrtke koja je u 2018. godini isporučila 13,2 milijuna kubika vode, što je na razini iz 2017. godine.


– Kvaliteta vode koja se isporučuje na području gradova, svakodnevno se višestruko kontrolira i analizira. Analiza zdravstvene ispravnosti vode, odnosno određivanje senzorskih, fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara provodi se sukladno propisanom zakonskom regulativom, svaki dan u našem internom laboratoriju, ali u laboratoriju NZZJZ PGŽ-e, ističe ViK.


Kvaliteti doprinosi još nekoliko činjenica – ulaganje u komunalni sustav, redovito ispiranje sustava, ali i to da se voda crpi iz izvorišta koja spadaju u tipično krška (podzemna). Zbog svojih fizikalno-kemijskih karakteristika riječka voda se jedino obrađuje dodatkom klorovog dioksida, čija se doza održava na najnižoj koncentraciji.