DVA DESETLJEĆA RADA

Sveučilišno psihološko savjetovalište: Tijekom 20 godina savjetovano više od dvije tisuće studenata

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Neuspjeh na studiju, nedostatak motivacije, problemi s učenjem, razna anksiozna stanja, kao i depresivnost te interpersonalni problemi – najčešći su razlozi zbog kojih studenti Sveučilišta u Rijeci već dva desetljeća dolaze u Psihološko savjetovalište Sveučilišnog savjetovališnog centra, a kako je na  svečanosti jubileja istaknula voditeljica Centra prof.dr. Ivanka Živčić Bećirević u tih 20 godina u rad Centra uključilo se 2.045 korisnika sa svih studija riječkog Sveučilišta, pri čemu broj korisnika svake godine raste.


– Provedeno je 15.595 sati savjetovanja, a uglavnom je riječ o kognitivno-bihevioralnoj terapiji koju provodi troje akreditiranih terapeuta. Kao vanjski suradnici u radu Centra sudjeluju i djelatnici Odsjeka za psihologiju, a angažiran je i psihijatar KBC-a Rijeka. Aktivnosti koje se provode su individualni i grupni psihološki tretamni, a uz studente korisnici su i djelatnici Sveučilišta, maturanti te roditelji studenata. Od samog početka do danas održavaju se grupni tretmani za pomoć studentima s problemima učenja i polaganja ispita, a posljednje tri godine provode se i grupni tretmani socijalno-anksioznih studenata i studenata koji doživljavaju strah od javnog nastupa, naglasila je voditeljica.


Dodajući kako se Centar svih proteklih godina razvijao te danas u okviru Sveučilišnog savjetovališnog centra djeluje i Ured za studente s invaliditetom te Ured za karijere prof.dr. Živčić Bećirević je istaknula i da se u savjetovalištu provode psihoedukativne radionice te predavanja na temu koja su zanimljiva studentima, kao što je organizacija vremena, asertivnost te koncentracija. Brojni psihoedukativni materijali i materijali za samopomoć dostupni su i na web stranici Centra, a prof.dr. Živčić Bećirević naglasak je stavila i na uvedeni sustav ranog prepoznavanja studenata rizičnih za razvoj psiholoških problema. Napomenula je i da je evaluacija pokazala da čak 92 posto korisnika nakon tretmana doživljava poboljšanje.




Navodeći kako je Savjetovalište ispunilo svrhu uspješnog studiranja te pružilo sigurnost studentima rektorica Sveučilišta prof.dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da je u 20 godina bilo puno izazova vezanih uz financije i prostore, ali je entuzijazam onih koji su radili sa studentima bio konstatno prisutan. Rad Savjetovališta financira Sveučilište, no pojedine aktivnosti financijski prate i Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija, a prema ocjeni riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela Savjetovalište je rezultat ostvorenosti Sveučilišta, dok je pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač zaključila da Savjetovalište predstavlja primijenjenu psihologiju na djelu u trenutku koji je ključan za razvoj jedinke.