Ljetni rok

Sutra objava poretka upisa u srednje škole: Medicinska škola hit među osmašima

Ingrid Šestan Kučić

Čak 65 do 70 posto učenika Medicinske škole zaposli se odmah nakon završetka školovanja / Snimio Silvano JEŽINA

Čak 65 do 70 posto učenika Medicinske škole zaposli se odmah nakon završetka školovanja / Snimio Silvano JEŽINA

Medicinska škola je sa 1.227 prijava za upisnu kvotu od 168 mjesta ušla među deset najpopularnijih strukovnih škola u Hrvatskoj



RIJEKA  Iako će konačni rezultati ljetnog roka upisa u srednje škole biti poznati tek sutra, podaci prijava pokazuju da je riječka Medicinska škola ponovo ušla na ljestvicu deset najpopularnijih strukovnih škola u Hrvatskoj.


S 1.227 prijava za upisnu kvotu od 168 mjesta ta je škola zauzela deseto mjesto na ljestvici popularnosti, a ravnatelj Alen Vukelić kaže kako je i na prošlogodišnjim upisima vladala slična situacija.


Za jedno upisno mjesto u Medicinskoj se školi natjecalo čak sedmero osmaša, a najveći interes vladao je za programe fizioterapeutski tehničar i dentalni tehničar. Oba programa upisuju svega po 24 učenika, a za svaki od njih prijavilo se čak 160 kandidata.




Za programe medicinskih sestara zainteresirano je pak četiri puta više kandidata od upisne kvote, a razloga za takvu popularnost medicinskih zanimanja prvenstveno se krije u visokoj stopi zapošljivosti nakon završetka obrazovanja.


– Riječ je o kadrovima koji su iznimno traženi na tržištu rada, a upisne su kvote male. Pored toga, program dentalni tehničar provodi se u svega šest hrvatskih škola. Za sve programe koje provodimo stopa zapošljivosti dva je puta veća nego u drugim sektorima. Čak 65 do 70 posto naših učenika zaposli se odmah nakon škole – kaže Vukelić.


Ujedno dodaje da su medicinske sestre regulirana profesija zbog čega im je nakon završetka petogodišnjeg kurikuluma otvoreno tržište rada 28 zemalja EU-a.


Primorsko-goranske srednje škole ove su godine osmašima ukupno ponudile 2.900 upisnih mjesta u 82 programa, a rok za dostavu prijavnica istječe danas u 15 sati, dok će se sutra objaviti konačna ljestvica poretka.


Do 19. srpnja kandidati moraju u odabranu srednju školu dostaviti dokumenate koji su uvjet za upis u određeni program obrazovanja srednje škole, dok će 20. srpnja biti objava okvirnog broja slobodnih mjesta za jesenski upisni rok.