Međustranački sporazum

Suradnja regionalista: Lista za Rijeku i Unija Kvarnera zajednički rade na Platformi 51

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Politički akteri koji će surađivati na programskoj Platformi 051 su progresivni tradicionalisti koji se zalažu za otvorenost i toleranciju, pametni i održivi razvoj kao što to radi Europa regija



RIJEKA Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić i predsjednik Unije Kvarnera Davor Wilheim potpisali su međustranački sporazum o izradi zajedničke programske »Platforme 051« Rijeke, Kvarnera i regije.


– Nakon vrlo uspješne suradnje na mjesnim izborima u Rijeci na kojima smo pokazali da smo treća politička snaga u Rijeci nametnula se potreba razvijanja započete političke suradnje. Politički kontekst u državi, ali i na našoj riječkoj razini je takav da dosadašnje političke opcije kopne i nestaju. Svjedočimo rastu populističkih opcija koje ne nude nikakva konkretna rješenja. Naša je ocjena da je važno izgraditi građansku platformu za Rijeku i Kvarner, platformu koja će omogućiti da regionalizam postane dominantna politička snaga jer bez njega nema Rijeke i Kvarnera, ocijenio je Švorinić.


Wilheim je uvjeren da prostor jačanja za regionalne stranke postoji, a što su pokazali i zadnji mjesni izbori u Rijeci.




– Borit ćemo se za decentralizaciju, za brigu o otocima, Gorskom kotaru. Navest ću primjer inicijative obustave naplate mostarine preko Krčkog mosta kao primjer kako mi zamišljamo politiku. Pokrenuli smo to pitanje i nećemo stati dok god se mostarina ne ukine, izjavio je Wilheim.


Filip Jakovac iz Liste za Rijeku naglasio je da je zaštita riječkoga identiteta i dalje jedna od temeljnih programskih odrednica, ali da se sada regionalni svjetonazor širi na cijeli Kvarner, na područje nekadašnje regije Liburnije.


– Želimo zastupati građanske i liberalne vrijednosti našega grada i regije i u tom smislu zalažemo se za regiju i grad s nultom tolerancijom prema nepoštovanju ljudskih i manjinskih prava, govoru mržnje i svim oblicima nasilja, korupcije i kriminala, kazao je Jakovac.


Član senata Unije Kvarnera Valerij Jurešić naveo je da su politički akteri koji će surađivati na programskoj Platformi 051 progresivni tradicionalisti koji se zalažu za vrijednosti ovoga kraja, a to su otvorenost i tolerancija, pamatni i održivi razvoj kao što to radi Europa regija.


Na izradi programske Platforme 051 radit će radna skupina koja će se formirati tako da će svaka stranka imenovati po četiri svoja člana te još po tri nestranačka čovjeka.