Stožer PGŽ

Sumnja se na još dva slučaja zaraze koronavirusom u Rijeci, uzorci poslani na analizu

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA – Potvrđen je drugi slučaj zaraze koronavirisom u Rijeci.


Kako je novinarima kazao voditelj Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ dr. Dobrica Rončević, riječ je o osobi koja nije bila u Parmi ni na bilo kojem zaraženom području, ali je s oboljelim muškarcem koji radi u Parmi u vrlo bliskom obiteljskom kontaktu, pa je na neki način zaraza bila i očekivana s obzirom na intenzitet kontakta.


Osoba ima pedesetak godina, kao i primarno oboljeli, a prvo testiranje na koronavirus bilo je negativno, tek drugo je pokazalo zarazu.




– Testiranje nije svemoćna metoda, može se dogoditi da zaražena osoba ima negativan test, pa stalno moramo voditi računa i o kliničkim indikacijama, i o epidemiološkim indikacijama koje u nekim slučajevaima uspijevamo dokazati i laboratorijskim testiranjem, s tim da laboratorsijko testiranje nije neka mjera koji bismo sad mogli univerzalno primjenjivati i biti sigurni da svi koji su negativni nisu zaraženi, kazao je dr. Rončević.


Naglasio je da je epidemiološka obrada primarnog slučaja još uvijek je u tijeku, odnosno i dalje se istražuju osobe s kojima je kontaktirao, a koje su izvan njegove obitelji, pa će i njima biti uzeti uzorci.


– Osim toga, imamo i jednu sumnju obolijevanje iz obiteljskog kruga primarno zaraženoga, pa ide na epidemiološku obradu i vrlo vjerojatno će biti hospitalizirana.


Jutros su hospitalizirane još dvije osobe koje nemaju nikakve veze s primarno oboljelim, a javnost će biti obaviještena o njihovoj evenutualnoj zaraženosti čim stignu rezultati, kazao je dr. Rončević i naglasio da je teško reći koliko je trenutno ljudi u riječkoj bolnici zbog testiranja na koronavirus, jer se taj broj stalno mijenja.


– Sad je jedino sigurno da su dvije osobe zaražene, s blagim do srednjim respiratornim poteškoćama i stanje im se ne pogoršava, što se ni ne očekuje s obzirom na njihovu starosnu dob, kondiciju i opću zdravstvenu sliku.


Dr. Rončević je također kazao da se u sklopu epidemioloških mjera provode i provodit će se dezinfekcije na mjestima za koje se procijeni da postoji povećan rizik od obolijevanja.


Pod stalnim epidemiološkim nadzorom NZJZ u Primorsko-goranskoj županiji nalazi se oko 150 ljudi, i za njih je, kazao, dr, Rončević, osigurano bolovanje ukoliko su zapolseni.


Osobe koje se nakon pojačane epidemiološke obrade i negativnog nalaza otpuštaju iz bolnice upućuju se u kućnu izolaciju i pod nadzorom su epidemiologa.