Res, non verba

Studentski zbor s kandidatima za rektora Sveučilišta u Rijeci: Budući pravnici pokreću izmjenu načina izbora studenata u Senat

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Uz pitanja u vezi studentskog života i problema koji ih tište, ali i oko određenih situacija sa studentskim predstavnicima u Senatu, raspravljalo se i o bolonjskom procesu, izmjeni pravilnika o studijima, cijenama školarina, besplatnom školovanju...

RIJEKA Pod nazivom »Res, non verba« Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci jučer je organizirao panel raspravu na kojoj su sudjelovali svi kandidati za rektora Sveučilišta u Rijeci. Gotovo trosatnoj raspravi odazvalo se svih šestero kandidata, a uz unaprijed smišljena pitanja koja im je postavljao moderator dr. Nikola Baketa sa zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja kandidati su imali priliku odgovarati i na pitanja publike. I unaprijed zadana i nenajvaljena pitanja pubilike uglavnom su se vrtila oko studentskog života i problema koji ih tište, ali i oko problematiziranja određenih situacija sa studentskim predstavnicima u Senatu, kao što je tridesetjednogodišnji tajnik Studentskog zbora koji sjedi u Senatu i već 12 godina studira na Pravnom fakultetu. Upravo je iz redova studenata tog fakulteta kandidatu prof.dr. Serđu Kosu upućeno pitanje smatra li da je kontradiktorno da studentski predstavnik u dvije godine studija mora ostvariti najmanje 60 ECTS bodova, a sada je slučaj da u Senatu sjedi student koji to nije ostvario. Zakonski, pojasnio je student, nije ništa sporno, ali postoji moralna i etička odgovornost. Student koji je postavio pitanje prof.dr. Kosu kao mogućem budućem rektoru ujedno je najavio i inicijativu da će studenti Pravnog fakulteta, ne bude li po tom pitanju pomaka s novim rektorom, uputiti apel Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, a odgovor prof.dr. Kosa bio je više nego jasan.– Slažem se s vama i mislim da tu više ne treba elaborirati, kazao je prof.dr. Kos.

Iako mu nije upućeno to pitanje i prorektor za financije Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Joža Perić istaknuo je da se slaže sa studentom Pravnog fakulteta te je ujedno odgovorio i na svoje pitanje vezano za nalaz državne revizije kojim je izrečeno uvjetno mišljenje.


– Revizija je mogla biti i oštrija. Uložili smo veliki napor s ciljem da ponovo pozovemo reviziju, jer smo mišljenje shvatili kao pomoć, pogotovo za neke stvari koje smo prvi put radili, istaknuo je prof.dr. Perić.


Pritisak javnosti


Iz redova studenata Pravnog fakulteta otvoreno je još jedno problemsko pitanje vezano za Student Day Festiva za koji Studentski zbor troši gotovo petinu svog proračuna. To je pitanje upućeno prorektorici za studije i studente prof.dr. Snježani Prijić Samaržiji.




– Nitko ne kaže da tu manifestaciju treba ukinuti, ali bi se iznos od 280 tisuća kuna koliko se ove godine planira izdvojiti iz proračuna Studentskog zbora možda trebalo smanjiti i preusmjeriti na nešto drugo. Na ovoj se raspravi puno govorilo o socijalno ugroženim studentima i stipendijama, a istovremeno se toliko veliki iznos troši na Student Day Festival. Na prošlom predstavljanju kandidata za rektora spomenuli ste da manifestaciju organiziraju bivši studenti. Zanima me zašto imaju primat? Do kada će to oni organizirati? Do 40. ili 50. godine? Mi smo na Pravnom fakultetu pokrenuli Ljetnu pravnu školu i ona će ostati budućim naraštajima studenata. Ne dolazi u obzir da ćemo kada završimo studij i dalje imati primat nad time i da ćemo se petljati, pitao je student.


Prorektorica im je odgovorila da studenti iza Udruge RiKUP koja organizira manifestaciju nemaju nikakv prioritet, već dapače kada bi na Sveučilištu postojala studentska udruga za takav ili bilo koji drugi projekt mogla bi ga organizirati. U kontekstu rada Studentskog zbora i činjenice da se u medijima u posljednje vrijeme piše o njihovim negativnim praksama kandidatima je bilo postavljeno i unaprijed dogovoreno pitanje kojim je Studentski zbor sebe prikazao kao organizaciju na koju se već godinama vrše napadi, a na tom im je prof.dr. Perić jasno dao do znanja kako se ne slaže s takvom tvrdnjom.


– Ne sjećam se da je Zbor bio pod pritiskom proteklih godina. Pritiska ima samo u zadnje vrujeme, a Studentski zbor mora shvatiti da se mora ponašati u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i u skladu s proračunom Sveučilišta. Ovo prvu su shvatili i po tom sam ih pitanju pohvalio na sjednici Senata, ali oko proračuna još moramo pričati da to rasčistimo, istaknuo je prof.dr. Perić.


Autonomija i odgovornost


Prorektorica prof.dr.Prijić Samaržija stala je pak u obranu Studentskog zbora ustvrdivši kako Novi list u posljednje vrijeme proziva tu organizaciju te da je to u redu ukoliko postoje loše stvari, no Studentski je zbor u posljednjih 8 godina napravio jako puno dobrih stvari o kojima Novi list nije pisao. Na to je prof.dr. Kos ustvrdio da su svi pod pritiskom javnosti te poručio studentima da bi se više trebali pozabaviti sportskim aktivnostima. Prorektor za informatizaciju prof.dr. Zlatan Car kao ozbiljan problem detektirao je malu izlaznost studenata na studentske izbore, dok se prof.dr. Amir Muzur osvrnuo na intervju rektora prof.dr. Lučina Novom listu.


– Rektor se time mora pozabaviti, no ne na način kako se pozabavio u razgovoru za Novi list i digao ruke od svega, kazao je prof.dr. Muzur.Na to je uslijedila replika prof.dr. Prijić Samaržije koja je stala u obranu rektora i konstatirala da rektor nije digao ruke, već podržao autonomiju Studentskog zbora, dok je prof.dr. Muzur na to odgovorio kako nije važna autonomija nego odgovornost.Studenti su postavili pitanje prof.dr. Caru i vezano za rektorovu izjavu da su za rad Studentskog zbora nadležna tri prorektora te su ga upitali za što je on nadležan, a odgovor je bio da ne zna.

Uz pitanja koja su izazvala najveću polemiku među kandidatima raspravljalo se i o bolonjskom procesu za koji su svi kandidati ustvrdili da ima pozitivne i negativne strane, svi su najavili izmjene pravilnika o studijima, kao i da su protiv podizanja cijena školarina, zalažu se za besplatno školovanje, namjera im je poboljšati sustav stipendiranja te raditi na unapređenju nastave, povezivanju s gospodarstvom te usko surađivati sa studentima.