Cijene stanova

Što se traži na tržištu nekretnina: U jednom segmentu je potražnja veća od ponude

Ljiljana Hlača

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Trenutno je potražnja za kvalitetnim stanovima veća od ponude. I dalje se u Rijeci traže manji stanovi vrijednosti do 100.000 eura



Do 13. listopada Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama zaprimala je zahtjeve za subvencioniranje kredita za kupnju prve nekretnine, a već je poznata statistika: pristiglo je 2.399 zahtjeva, a odobreno je njih 1.961.


S područja Primorsko-goranske županije odobreno je 139 zahtjeva, od čega se 86 odnosi za kupnju nekretnine na području Rijeke. Najveći interes za ovu državnu mjeru iskazao je Grad Zagreb, a najmanji je bio u Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji, podaci su to Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Subvencija se mogla dobiti za kupnju prve nekretnine, mogli su je tražiti svi koji su htjeli rješiti stambeno pitanje, a nisu bili stariji od 45 godina. Mogla se dobiti i za kupnju većeg stambenog prostora, uz uvjet da se onaj manji proda.



Vrijeme će pokazati hoće li blagi oporavak tržišta utjecati i na gradnju novogradnji. Za sada se u Rijeci »sramežljivo« gradi dok konkretizacija velikih projekata ide kroz više godina. Odjel gradske uprave za provedbu dokumenata je do rujna ove godine zaprimio 126 zahtjeva za građevinske dozvole. Taj broj uključuje sve vrste objekata i infrastrukture, stambene, poslovne zgrade, rekonstrukcije. Riješeno je 70 predmeta, od čega se 28 predmeta odnosi na gradnju novih građevina. Za usporedbu, lani su zaprimljena 164 zahtjeva, a riješio je pozitivno 140, od čega se 45 odnosi na izdavanje građevinskih dozvola za gradnju novogradnji. Trenutno od većih projekata izgradnje jest projekt naziva Trsatski park, kod Parka heroja, zagrebačkog investitora Nivogradnje. U sklopu te investicije gradi se objekt s 45 stanova i dva poslovna prostora. Zanimljivo je da je ovaj investitor ušao u novi zahvat iako nije prodao sve stanove u novogradnji koja je izgrađena u Ulici Martina Kontuša prije nekoliko godina.





Državni zavod za statistiku već je objavio da je samo najava ove mogućnosti u siječnju ove godine utjecala na tržište nekretnina pa su tako u drugom tromjesečju u odnosu na prvi stanovi poskupjeli za 3,7 posto, pri čemu su cijene stanova u novogradnjama porasle 4,1 posto, a postojećih stanova 3,6 posto.


– Počeo je blagi oporavak tržišta, komentira trenutnu situaciju na tržištu nekretnina Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, s Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj.


– No, kupci su i dalje oprezni, kao i investitori. Većina projekata je mala i barem u Zagrebu se većina investitora odlučuje na gradnju unutar postojećih etabliranih naselja. O cijenama je teško govoriti; prvenstveno je lokacija i kvaliteta izvedbe ono što prodaje nove stanove, a oni odstajali (neprodani) stanovi idu uz popriličan diskont, navodi Josip Tica.


Predsjednik Strukovne skupine poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijska komora Rijeka, Branko Papeš, smatra da je subvencioniranje dalo svojevrsni doprinos oporavku riječkog tržišta nekretninama, kao i smanjenje poreza na nekretnine s 5 na 4 posto.


– Hrvatska ima jedan od najnižih poreza na nekretnine i mislim da to nije mala stvar. Trenutno je potražnja za kvalitetnim stanovima veća od ponude. I dalje se u Rijeci traže manji stanovi vrijednosti do 100.000 eura. Kupci su sve educiraniji, znaju što žele i bolju izglednost za prodaju imaju oni stanovi u koje se ulagalo – komentirao je Branko Papeš.