Zanimljivi podaci

Što mislite koliko gosti s kruzera potroše u Rijeci i što im je najveća atrakcija u gradu na Rječini

Darko Pajić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Iznimno je važan i podatak koji govori kako čak 98 posto putnika s kruzera nikada ranije nije posjetilo Rijeku, jer će se dio njih, od 12 do 15 posto, vratiti u destinaciju koju su već posjetili



Od ukupno 374 anketirana putnika s kruzera u riječkoj luci čak 85 posto kazalo je kako su zadovoljni ponudom i atraktivnosti Rijeke kao destinacije za brodove na kružnim putovanjima.


Najbolje je ocijenjena ljubaznost i susretljivost lokalnog stanovništva te kvaliteta domaćih proizvoda hrane i pića, a kod razgledavanja grada kao posebna atrakcija prepoznata je riječka tržnica i mogućnost konzumiranja zdrave lokalne hrane.


Prosječno, svaki putnik s kruzera u Rijeci potroši oko 25 eura, što je solidan pokazatelj, ali i prilika za dodatni napredak, jer pojedina istraživanja pokazuju kako potrošnja po osobi iznosi u prosjeku oko 36 eura u svim hrvatskim lukama.




Stoga je potrebno dodatno reklamirati domaće proizvode i suvenire, ponuditi više organiziranih obilazaka muzeja, organizirati kulturne sadržaje te iskoristiti dobru prometnu poziciju Rijeke za organiziranje izleta do udaljenijih destinacija kao što je Zagreb ili Plitvice, odnosno Istra, Krk ili Gorski kotar. Iznimno je važan i podatak koji govori kako čak 98 posto putnika s kruzera nikada ranije nije posjetilo Rijeku, jer će se dio njih, od 12 do 15 posto, vratiti u destinaciju koju su već posjetili, ovaj put kao stacionarni turisti.


Navedene podatke predstavio je danas dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci Alen Jugović na prezentaciji projekta pod nazivom »Analiza i istraživanje potrošnje putnika i članova posade u kruzing destinaciji Rijeka, te efekti potrošnje na kruzing destinaciju.«


Anketirano je ukupno 432 ispitanika od čega je 374 putnika s kruzera, 8 članova posada te 50 gospodarstvenika u Rijeci.


Foto: I. TOMIĆ


Foto: I. TOMIĆ