Likovna kolonija

Što je poznati nogometaš i kolekcionar Davor Vugrinec radio u Plasu

Andrea Bralić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



Manifestaciju “Plase ključ Jadrana” koja je jučer upriličena na mjestu s kojeg je Menci Clement Crnčić, očaran ljepotom vidika što se na cijeli Kvarner, naslikao svoje najljepše pejsaže jučer je s obitelji došao i poznati bivši nogometaš Davor Vugrinec s obitelji.


Vugrinec je i inače poznat kao ljubitelj umjetnosti i kolekcionar, a u Plase je došao u društvu supruge Petre i kćerkice Maje. Supruga Petra je viša kustosica Klovićevih dvora i autorica izložbe Retrospektiva Mencija Clementa Crnčića 2016. godine.


– Sa svojih dva puta 14 metara to je bila jedna od najvećih slika tog vremena, a na njoj je na kartografski način prikazan pogled na Kvarnerski zaljev i otoke. Nakon te slike, mnogi slikari su u ovom kraju nalazili motive svojih djela i Crnčić je u kontekstu hrvatskog slikarstva bitan za pejzaž primorskog kraja, kazala je Petra Vugrinec.  




Predsjednica Katedre čakavskog sabora »Bakarskoga kraja«, Ruža Cipro Dragičević, istaknula je da je glavni cilj ovog događaja veća valorizacija cijelog kraja i vrijednosti koje imamo u svom okruženju:


– Željeli smo umjetnicima skrenuti pažnju na slikara Menci Clementa Crnčića, velikana hrvatske povijesti, umjetnika, ali prije svega osnivača Likovne akademije 1900. godine. Bio je izvrstan pejzažist koji je bilježio osobitosti naših krajeva. U našem se mjestu, iznad Hreljina, uz prugu nalazi spomen ploča koju su mu podigli njegovi kolege 1933. godine, upravo na mjestu s kojeg je slikao svoj poznati triptih. Želja nam je obnoviti i očistiti spomen ploču, te postaviti info tablu o životu i radu umjetnika, a to ćemo učiniti u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Bakra, rekla je Cipro Dragičević.


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina