Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Riječka politička drama

Što će biti s Galebom? S kreditom ide u legendu, bez njega opet tone na dno mora

snimio Vedran Karuza
snimio Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2019. u 7:51 2019-07-30T07:51:36+02:00

U slučaju crnog scenarija Galeb se neće potopiti na dno mora kako to morbidno zazivaju neki vijećnici koji zanemaruju činjenicu da je riječ o kulturnom dobru, potopit će se politički autoritet riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, a ostat će i velika mrlja na njegovoj političkoj karijeri

RIJEKA - Riječko Gradsko vijeće otišlo je na ljetni raspust, a nije obavilo jedan od najvažnijih poslova - odgođena je odluka o (ne)prihvaćanju kredita od 44 milijuna kuna za obnovu Palače šećerane i broda Galeb za neku od sljedećih sjednica. Razlog za odgodu bio je i te kako opravdan. Naime, prije dva tjedna prijedlog o kreditu našao se na dnevnom redu, krenula je rasprava od 12 sati koja je prekinuta poslije dva sata ujutro, a jedan od razloga je činjenica da se čekalo okončanje drugoga natječaja za obnovu Galeba.

Vijećnici Liste za Rijeku procijenili su već tada da treba vidjeti rezultate natječaja kako bi se donijela ispravna odluka. Dan prije nastavka sjednice prolongirana je i odluka o okončanju drugog natječaja za 13. kolovoza 2019. godine. U riječkoj gradskoj upravi pojasnili su da je riječ o uobičajenoj proceduri kada je riječ o javnim nadmetanjima. Naime, jedan potencijalni izvođač radova postavio je određene upite vezane za natječaj i Grad Rijeka je prolongirao okončanje natječaja. To se već nekoliko puta dogodilo kada je riječ o natječajima za radove koji se financiraju europskim novcem, ali ni jedan projekt nije imao političku težinu i izazivao prijepore kao što je to slučaj s Titovim brodom.

No, u kontekstu nastavka sjednice na kojoj se očekivala nabrijana politička atmosfera prolongiranje roka bila je još jedna otegotna okolnost riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu. Oporba je na zadnje dvije sjednice pokazala zavidnu disciplinu i došla u punom sastavu tako da je omjer snaga na Korzu 16 bio 18:18. Naime, SDP-ova koalicija s partnerima ima 18 vijećnika, 14 vijećnika (HDZ, Akcija mladih, Most, Živi zid) su decidirano protiv kredita, dok su dva vijećnika Liste za Rijeku, još uvijek Mostovac Zvonimir Peranić uvjetno za, dok je nezavisni vijećnik Marinko Koljanin uvjetno protiv.

Čini se da je kredit za obnovu dva infrastrukturna objekta za Europsku prijestolnicu kulture došao u pitanje na prvoj sjednici zbog toga što su Obersnel i vijećnici SDP-a s partnerima podcijenili riječku oporbu koja se u nekim situacijama pokazala nedoraslom funkciji koju obavlja u riječkom parlamentu. Kada je predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat prije dva tjedna pročitao tko je nazočan u vijećnici bilo je jasno da će kredit proći. Znalo se da kvorum neće rušiti Lista za Rijeku, a vjerojatno ne bi ni Koljanin.

I dok su se vijećnici iscrpljivali vrlo često deplasiranom raspravom o potvrđivanju Marina Blaževića, neki opozicijski vijećnici dali su si truda uvjeriti dva HDZ-ovca, Kristjana Staničića i Josipa Ostrogovića, te vijećnicu Akcije mladih Teu Juragu, da je neophodno doći na Korzo 16 jer će se na taj način onemogućiti izglasavanje kredita. Naime, Lista za Rijeku i Marinko Koljanin rekli su da će biti protiv zaduženja. I onda je krenula potpuno legitimna zlouporaba poslovnika i institucije replike kako bi se kupovalo vrijeme. Većinu vremena bilo je tragikomično gledati vijećnike što rade, ali uspješno su kupovali vrijeme da bi se ostvario cilj, a to je 18 vijećnika protiv. Na kraju se to i dogodilo. Oko 21 sat. Tada su u zlouporabu poslovnika krenuli, također legitimno, vijećnici SDP-ove koalicije s partnerima i primijenili taktiku iscrpljivanja kako bi onemogućili glasovanje jer da se tome pristupilo kredit ne bi prošao. Junački su se držali i jedni i drugi do 2 sata i 20 minuta ujutro, a onda je nakon stanke prihvaćen prijedlog da se prekine sjednica i nastavi 24. srpnja 2019. godine.

Spavači i prodane duše

Kada je Poropat počeo prozivati vijećnike, čak je situacija bila povoljnija za antiobersnelovsku koaliciju jer su svi njihovi vijećnici bili u dvorani, a nedostajalo je dvoje vijećnika SDP-ove koalicije. No, brzo su došli i krenulo se s pozicija na kojima je sve stalo u dva ujutro i 20 minuta. U svakom slučaju, manevarski prostor riječkom gradonačelniku i strankama koje ga eksplicitno podržavaju bio je opet sužen. U prijevodu, kredit neće sigurno proći. S tim da je otegotna okolnost da je okončanje natječaja za obnovu Galeba prolongirano.

Krenula je rasprava s identičnim tezama kao prije dva tjedna. Opozicija je tvrdila da je Galeb vreća bez dna, da je riječ o osobnom projektu Vojka Obersnela, da gradonačelnik zadužuje građane, a kredite će vraćati netko drugi jer oni dolaze na naplatu tek nakon što on okonča aktualni mandat, da Galeb nema nikakve veze s riječkom industrijskom baštinom i Rijekom... Zagovornici Galeba naglašavali su da je riječ o važnom kulturnom infrastrukturnom projektu čija je realizacija i te kako opravdana. Upozoravali su da bi neishodovanje kredita opasno ugrozilo proračun Grada Rijeke budući da bi se trebali platiti penali zbog prekida europskog projekta, trebalo bi se vratiti već povučenih 14 milijuna kuna, a i u proračunu pronaći do 25 milijuna kuna za dovršetak obnove Palače šećerane. Niti su oni koji su protiv Galeba slušali ove koji su za Galeb niti obratno. No, njihovi su stavovi bili poznati i prije nego što su izašli za govornicu. Bilo je to već poznato bildanje političkog ega pred uključenim kamerama. U tijeku je bila završna riječ po klubovima. Stav Marinka Koljanina iznijet je u jednoj od replika, a barokni govor pun nepoznanica ovog nezavisnog gradskog vijećnika mogao se prevesti kao njegovo najvjerojatnije nepodržavanje kredita. Dakle, odlučivao je Klub vijećnika Liste za Rijeku.

Studija izvodljivosti predočena prekasno

Jedan mali detalj svjedoči koliko su gradonačelnik Vojko Obersnel i vijećnici SDP-ove koalicije s partnerima bili opušteni, čak i bahati, kada je riječ o izglasavanju kredita za obnovu Palače šećerane i Galeba. Prije dva tjedna antiobersnelovska koalicija s razlogom je negodovala da je materijal o kreditu u potpunosti neprimjeren budući da je riječ o velikom kreditnom zaduženju.

Na stranu što bi oni glasovali protiv, što je legitimno, da je obrazloženje imalo dva toma od po tisuću stranica, ali nedopustivo je da se takav materijal dostavlja vijećnicima dan prije nastavka sjednice. Sastavni dio tog materijala je studija izvodljivosti s prihodima i rashodima Palače šećerane i broda Galeb. Iako su Tihomir Čordašev (Akcija mladih) i Josip Ostrogović (HDZ), kao i drugi oporbeni vijećnici u replikama, osporavali brojke navedene u materijalu, ovaj put su mogli barem nešto osporavati. Iako se s nekim njihovim argumentima teško složiti budući da su njihova osporavanja rezultat toga što su konzultirali stručnjake, ali ni u jednom trenutku nisu naveli koje stručnjake kako bi to sve skupa dobilo težinu valjanog argumenta.

Odgovornost da pojasni stav kluba preuzeo je Zvonimir Peranić, vijećnik koji je u Gradsko vijeće izabran s liste Mosta. Za tu je priliku obukao sasvim prigodnu košulju crne boje. Naime, Lista za Rijeku već je i prije 15 dana bila izložena pravom linču kolega iz oporbe da su politički korumpirani i da su se prodali. Kao što to reče HDZ-ovac Josip Ostrogović - za nekoliko višejezičnih ploča, Trg Ricarda Zanelle, nazvavši ih Listom za Vojka, prodanim dušama i spavačima. Peranić je staloženo izložio da vijećnici imaju dvije mogućnosti - prihvatiti kreditno zaduženje od 44 milijuna kuna, odnosno ne prihvatiti i na taj način ugroziti ili dovršetak obnove Palače šećerane ili gradski proračun u kojemu bi se rebalansom također trebalo osigurati 40-ak milijuna kuna za vraćanje europskog novca i za dovršetak obnove Šećerane. On je nakon toga predložio da se odluka odgodi za neku od sljedećih sjednica kada bude poznato kako je prošao natječaj za obnovu Galeba. I decidirano najavio da će Klub Liste za Rijeku podržati kreditno zaduženje ako ponude budu u skladu s onim što je navedeno u natječaju, a to je 33,6 milijuna kuna. Očekivano je nakon toga krenuo javni linč nad vijećnicima Liste za Rijeku i Zvonimirom Peranićem, kako u vijećnici, a kako po društvenim mrežama što je alat koji nemilosrdno koriste neki vijećnici HDZ-a i Akcije mladih.

Obersnelu prijeti poraz

Kada se razgrnu političke strasti, politički folklor i demagogija, treba pokušati vidjeti što bi se stvarno moglo dogoditi na nekoj od sljedećih sjednica Gradskoga vijeća kada glasovanje o kreditu za Galeb dođe na red. Ovaj put bez rasprave jer je ona iscrpljena.

Dakle, ključno je što će se dogoditi s natječajem za Galeb. Prema našim informacijama zanimanje za taj posao pokazalo je nekoliko tvrtki u prednatječajnom postupku. Budući da je projektna dokumentacija korigirana, pretpostavlja se da se neće dogoditi da jedinu ponudu pošalje »Viktor Lenac« i da ona bude duplo skuplja, oko 60 milijuna kuna, od onoga što je predvidio Grad Rijeka. Ako stvarno bude tako da se nađe izvođač radova koji će ih obaviti s predviđenim budžetom, kreditno zaduženje će proći. Obersnel će biti sretan, SDP s partnerima također, Lista za Rijeku i Zvonimir Peranić moći će se pravdati da su omogućili dovršetak uređenja reprezentativne barokne palače u koju će se preseliti Muzej grada Rijeke, da su spriječili udar na proračun i na proračunske korisnike i da bi šteta bilo ne iskoristiti bespovratni europski novac od gotovo 70 milijuna kuna. Antiobersnelovska koalicija izgubit će još jednu u nizu političku bitku i prozivat će Obersnelove spavače i prodane duše, Marinko Koljanin će i dalje tvrditi da on nije ni SDP-ov i HDZ-ov. Pa sve u tom tonu do glasovanja za proračun.

Projekt EPK nije ugrožen

Jedno od ključnih pitanja u vezi s kreditom za obnovu Palače šećerane i Galeba je hoće li odustajanje od ovoga projekta ugroziti projekt Europske prijestolnice kulture. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar decidirano su poručili da neće. I pojasnili zašto. EPK se sastoji od programskog i infrastrukturnog dijela. Za programski dio osigurana je financijska konstrukcija i program će biti poznat negdje u rujnu ove godine. Prije toga nije objelodanjen zbog nepisanog pravila da se to ne čini zbog toga što su u ovom trenutku i ovoj godini dva europska grada EPK.

Što se tiče infrastrukture, kulturni kvart nekadašnjeg Benčića nije upitan. Upitni su rokovi, ali novac je osiguran za uređenje javnih površina i trga, za Ciglenu kuću, čeka se završetak žalbenog roka kako bi se pristupilo izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice u T-objektu, a sigurno se neće zaustaviti ni obnova Palače šećerane ma što bilo s kreditnim zaduženjem. Ona bi trebala biti otvorena u prvom kvartalu 2020. godine, sredinom godine otvorit će se Dječja kuća u Ciglenom objektu, a godinu dana nakon toga, što bi trebao biti i simbolički kraj EPK, vrata treba otvoriti nova zgrada Gradske knjižnice.

U slučaju da propadne i drugi natječaj i to na način da ne bude ponuda ili one budu veće od onoga što je predviđeno, Lista za Rijeku neće podržati novo kreditno zaduženje, morat će se vratiti europski novac, nekih 14 milijuna kuna, možda platiti penali i ići u rebalans kako bi se osiguralo do 25 milijuna kuna za dovršetak obnove Palače šećerane. Obersnel će biti nesretan, SDP s partnerima u očaju, Lista za Rijeku neokrznuta, antiobersnelovska koalicija će slaviti, a Marinko Koljanin će tvrditi isto što i u prvom scenariju. I isto tako će se čekati prosinac i rasprava o proračunu. Obersnel nije naivan da će razmišljati o ostavci jer je neposredno izabran, iako će to od njega oporba tražiti.

No, sigurno će to biti jedan od njegovih najvećih političkih poraza budući da je godinama najavljivao obnovu Galeba i na neki način je kompletan politički autoritet založio za realizaciju toga projekta. I neće mu biti kriva riječka opozicija ako dođe do fijaska. Bit će kriv on i njegove stručne službe. Naime, problem je u tome što je prvi natječaj neslavno propao. Može se i te kako govoriti i o objektivnim okolnostima jer je projekt i procjenu troškova radila privatna tvrtka koja je posao dobila na natječaju. No, činjenica je da je propao i to je odgovornost izvršne vlasti, a ne riječke oporbe. Da nije bilo tako, Galeb bi već odavno bio na doku i obnova bi bila u punom jeku. Isto će biti i u slučaju da propadne drugi natječaj. Bit će to odgovornost riječke izvršne vlasti, odnosno Vojka Obersnela i njegovih stručnih službi. U slučaju crnog scenarija Galeb se neće potopiti kako to morbidno zazivaju neki vijećnici koji zanemaruju činjenicu da je riječ o kulturnom dobru, potopit će se politički autoritet riječkoga gradonačelnika, a ostat će i velika mrlja na njegovoj političkoj karijeri. U slučaju da sve prođe dobro, Obersnel će zabiti jedan od ključnih golova, uz onaj da je Rijeka postala Europska prijestolnica kulture.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.