Dani hrđe

Stečajne rožice: Zavarivač iz riječkog škvera na genijalan se način “nosi” sa stanjem u “3. maju”

Sanda Milinković

Stečajne rožice br. 3 i 5 / Foto Igor ZENKO

Stečajne rožice br. 3 i 5 / Foto Igor ZENKO

Rožice od hrđavih vijaka, matica i ostalih dijelova, a predstavljaju te dane hrđe koji su bili svojevrsni katalizator razvoju majstora tehničke struke (zavarivača) u kreativca, objašnjava Igor Zenko



RIJEKA U jeku teških vremena za radnike »3. maja« i njihove obitelji koji gotovo svakodnevno čekaju vijesti o budućnosti riječkog brodogradilišta, probudila se ideja zbog koje »cvjeta cvijeće«. Facebook stranica »Kreativno poduzeće Stečaj d.d.« prikazuje jedinstvene proizvode nastale kao odraz trenutne situacije nekad velikog europskog brodogradilišta.


Iza originalnog naziva stoji Igor Zenko koji je ujedno i »direktor i vlasnik, i poslovođa i radnik« poduzeća.»Tanka je linija između umjetnosti i zanata. Zapravo, u nekim prijašnjim vremenima se za umjetnika i majstora koristio isti izraz, ‘arttinus’ (fran. ‘artisan’, tal. ‘artigiano’, engl. ‘artisan’) što se može prevesti kao vješt.


Od industrijske revolucije koja je dovela do otuđenog rada to se putem izgubilo. Stečajna dokolica (volim to zvati »dani hrđe«) u škveru je kumovala da se »film« premota u natrag. Rezultat možete vidjeti na ovim stranicama«, stoji u opisu stranice na kojoj se mogu vidjeti jedinstvene »stečajne rožice« nastale vještim Zenkovim radom.


Stečajna rožica br. 7 visoka je 13 centimetara od čelika i premazana prozirnim lak matom / Foto Igor ZENKO


Stečajna rožica br. 7 visoka je 13 centimetara od čelika i premazana prozirnim lak matom / Foto Igor ZENKO





Zenko u škveru radi već dvanaest godina kao zavarivač, a zaposlio se s namjerom da izuči zanat jer konstruira vlastiti automobil. Njegov je osobni projekt nažalost na čekanju, jer ga je kao i mnoge, teško pogodila kriza u »3. maju«. Novac koji je uštedio za projekt bio je prisiljen potrošiti da prehrani svoju kćer i sebe, jer plaće nema već osam mjeseci. Kaže nam da se ideja za »Stečaj d.d.« rodila zbog viška slobodnog vremena u škveru – zbog zastoja u proizvodnji.


– Pitao sam se što i kako dalje ako dođe do stečaja, te sam odlučio pokrenuti svoje poduzeće, otkriva Zenko te objašnjava da su proizvodi koje se može vidjeti na Facebook stranici nastali u njegovom ateljeu.


Igor Zenko / Facebook


Igor Zenko / Facebook



– Proizvodi nastaju isključivo u mojom ateljeu/radioni/garaži gdje imam druge projekte kao što je automobil kojeg izrađujem po nacrtima koje sam kupio. Ideja se vrti oko unikatnih rožica prikladnog imena. Riječ je o »stečajnim rožicama« kraj čijih fotografija stoji opis koji pojašnjava materijal od kojeg su izrađene, premaz i visinu proizvoda.


– Stečajne rožice su nastale iz čiste dokolice dok sam bio u škveru na poslu. Dok se na materijalu, strojevima i dizalicama postupno skupljala hrđa, sinula mi je ideja da od te hrđe nešto napravim. Rožice od hrđavih vijaka, matica i ostalih dijelova, a predstavljaju te dane hrđe koji su bili svojevrsni katalizator razvoju majstora tehničke struke (zavarivača) u kreativca koji izrađuje skulpture od metala, objašnjava nam Zenko.


Kaže i da bude li još odgoda stečaja, bit će i još stečajnih rožica.


– Ako ipak ne dođe do stečaja brodogradilišta, radit ću ih ako me netko zatraži ili kao poklon. Od umjetnosti se teško preživljava, ‘Stečaj d.d.’ će postojati i dalje kao svojevrstan hobi. Planiram još neke skulpture, kao npr. škverske mačke, otkriva Zenko.


Stečajna rožica br. 8 visoka je 13 centimetara i izrađena od čelika i s premazom od emajla / Foto Igor ZENKO


Stečajna rožica br. 8 visoka je 13 centimetara i izrađena od čelika i s premazom od emajla / Foto Igor ZENKO



Prva stečajna rožica koju je izradio, prodana je jednom akademskom slikaru iz Zagreba. Zenko kaže da tu prodaju uopće nije planirao.


– To mi je bio svojevrstan poticaj da ih napravim još, a onda su se počele nizati odgode stečajeva pa sam odlučio napraviti po jednu za svaku odgodu stečaja. Neke sam prodao, a neke poklonio, neke još traže vlasnika, zaključuje ovaj originalni i svestrani »direktor i vlasnik i poslovođa i radnik«.


O trećemajacu Igoru Zenko već smo pisali u kolovozu prošle godine, za vrijeme prosvjeda radnika riječkog i pulskog škvera na zagrebačkom Markovom trgu.


Njegov transparent na kojemu je pisalo »Radim za kurac. Štrajkam za dva. Smrt državi i kapitalizmu« tada je odabran kao jedan od najkreativnijih te je postao dio fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja i to, kako su pojasnili iz ove ustanove, kao »svjedočanstvo jednog segmenta hrvatske povijesti«.


Stečajna rožica br. 6 od čelika i premazana kombinacijom emajla i auto laka / Foto Igor ZENKO


Stečajna rožica br. 6 od čelika i premazana kombinacijom emajla i auto laka / Foto Igor ZENKO