Nova nada za brodogradilište

Šoljić: Očekujemo što skorije pokretanje proizvodnje u 3. maju

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Šoljić je aplirao na Ministarstvo financija da isplata plaća počne što prije, kao i ostale aktivnosti u vezi s nastavkom proizvodnje, kako bi i gradnja brodova započela što prije



RIJEKA Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je u četvrtak da se u riječkom brodogradilištu već radi na pripremi proizvodnje koju radnici očekuju što skorije i čini se sve kako bi se posve ispunili uvjeti za davanje državnog jamstva za zajam 3. maju.


Kazao je i da radnici očekuju što skoriju isplatu devet neisplaćenih plaća.


Šoljić je aplirao na Ministarstvo financija da isplata plaća počne što prije, kao i ostale aktivnosti u vezi s nastavkom proizvodnje, kako bi i gradnja brodova započela što prije.


Odluka Vlade omogućit će 3. maju da podigne kredit




Vlada RH je ranije danas na sjednici dala uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje Brodogradilištu 3. maj kod HBOR-a ili poslovnih banaka, do 150 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za pokretanje proizvodnje, završetak započetih novogradnji i umanjenje postojećih gubitaka za državni proračun.


Ministarstvo financija izdat će državno jamstvo samo ako se kumulativno ispune uvjeti za to, a najkasnije do 5. rujna. Među uvjetima su da 3. maj regulira odnose s vjerovnicima i da za dio tražbina postigne sporazum s vjerovnicima o odgodi dospijeća tražbina do 1. rujna 2021., da s HBOR-om ili drugom bankom postigne sporazum oko kreditnog zaduženja po tržišnim uvjetima te da s Hrvatskom brodogradnjom-Jadranbrodom sklopi ugovor o pružanju usluga nadzora dovršetka započetih novogradnji te isplate sredstava.


Potrebno je i da 3. maj dostavi analizu potreba za sredstvima i njihovom učinku na nastavak poslovanja umanjenje postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku.


Po ispunjenju tih uvjeta, Ministarstvo financija procijenit će konačan potreban iznos za izdavanje državnog jamstva za kreditno zaduženje pa ako taj iznos ne prelazi maksimalni predviđeni iznos, odmah pristupi izdavanju državnog jamstva.


»Ova odluka Vlade omogućit će 3. maju da podigne kredit, koji će u cijelosti vratiti, ponajprije za deblokadu računa, za pokretanje proizvodnje,« istaknuo je Šoljić.


Podsjetio je kako je potrebno obaviti tehnički pregled dizalica i strojeva, certificirati sve te se mora dotegliti brod, novogradnja 723, koja se nalazi u Puli. Uz to, potrebno je osigurati imovinu i pripremiti sve za proizvodnju u 3. maju.


Pri kraju je dogovor sa svim vjerovnicima radi stavljanja u mirovanje 85 posto njihovih potraživanja, koja će im kasnije biti u cijelosti vraćena, napomenuo je.


Sada je u finalnoj fazi potpisivanje ugovora s ponuđačima za novogradnju 733 za kandskog naručitelja, koji bi trebao biti završen do kolovoza sljedeće godine, a za 15 dana očekuje se ugovor za novogradnju 723, rekao je Šoljić.


Istaknuo je kako je važno poštivati rokove isporuke, a s dobavljačima se treba dogovoriti i radi dopreme nove opreme.


Radnička potraživanja za plaće od 34 milijuna kuna u cijelosti će se isplatiti, kazao je Šoljić, dodavši da će za novogradnju 723 i druge brodove biti izdana posebna jamstva, uz izravni nadzor mjerodavnih ministarstava i Jadranbroda.


Moramo sklopiti ugovor o nadzoru s Jadranbrodom, a Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija i Jadranbrod dat će svoje predstavnike u Nadzorni odbor 3. maja, gdje će se izravno nadzirati trošenje novca, naveo je dodavši da su zatražene analize već dostavljene Ministarstvu gospodarstva.


»Sva sredstva iz kredita bit će vraćena kada se prodaju brodovi, jer će oni donijeti i dobit,« naglasio je.


Prilika 3. maju da u dvije godine nađe novog strateškog partnera


Šoljić je rekao da Edi Kučan ostaje direktor 3. maja te da mu je Nadzorni odbor produljio mandat, koji je bio određen do kraja kolovoza, na neodređeno vrijeme.


Na pitanje o novoj privatizaciji, Šoljić je odgovorio kako su svjesni da brodogradilište neće moći ostati u državnom vlasništvu.


»Ovo je prilika 3. maju da se u dvije godine nađe novog strateškog partnera koji će ozbiljno ući u 3. maj i baviti se brodograđevnom djelatnošću. Tu imamo veliku podršku ministarstava gospodarstava i pravosuđa i premijera Andreja Plenkovića. O tim potencijalnim strateškim partnerima i vlasnicima ne bih još govorio jer još ne znamo sve stavke, a nas zanima strateški partner koji će nastaviti brodograđevnu djelatnost, a ne vlasnik kakav je bio u zadnjih šest godina,« rekao je.


Šoljić je također podsjetio da je Uljanik d.d. u stečaju vlasnik 88 posto dionica 3. maja, dodavši da je u Ministarstvu pravosuđa osnovana radna grupa, koja radi na imovinskom-pravnom procesu izdvajanja 3. maja iz Uljanika.


Predstavnici Sindikalnog odbora zahvalili su na suradnji Vladi, premijeru Plenkoviću, ministrima gospodarstva i pravosuđa i njihovim suradnicima, Jadranbrodu i kao i gradu, županiji, novinarima, ističući da se nadaju da će 3. maj opstati i narednih sto godina.


Dalibor Čupković je zahvalio vjerovnicima koji su do sada potpisali sporazume radi deblokade računa 3. maja, a preostale je pozvao da i oni to učine pod istim uvjetima.


Naveo je su da su radnici teško preživljavali do sada, od pomoći građana, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, uz pomoć ostalih članova obitelji, prijatelja.


Nadam se da ćemo početi raditi u prvom tjednu rujna, da se za 20-ak dana pokrene cjelovita proizvodnja i nastavi s radom, kao što je nekad bilo, dodao je Miroslav Krištić.


U 3. maju je sada oko 700 radnika, a u sindikatu smatraju da ih ima dovoljno za nastavak proizvodnje, uz mogućnost, bude li potrebno, angažiranja kooperanata.