Libri i litrati

Škrljevska jesen od Cuculić: Obitelj od slova, kista i nota napunila Čitaonicu

Slavica Mrkić Modrić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



ŠKRLJEVO Dupkom puna Čitaonica škrljevskog Doma kulture, u subotu uvečer više od dva sata uživala je u druženju s obitelji Cuculić – Srećkom, Draženom, Kim, Dorianom i Rafaelom, familjom od slov, kista i not. Obitelji čiji je pater familias Srećko još kao beba otišao sa Škrljeva, živio u Splitu, Zadru, Rijeci, Zagrebu pa opet Rijeci, ali Škrljevo uvijek nosio u srcu ili kako on to lijepo reče na početku ove književno-umjetničke večeri »premalo san Škrljeva imel va rukami, ma va srcu ki put i preveć«, poznata je i cijenjena ne samo u gradu na Rječini u kojem egzistira već i puno, puno šire.


Tri premijere


Srećko, književnik i amaterski slikar, sin mu Dražen, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci, patolog, forenzičar i književnik, kći Kim, novinarka i književnica, te Dorian, student i klavirist kojem mnogi predviđaju uspjeh u jazz vodama, Srećkov stariji unuk, Draženov sin i Kimin nećak te su večeri što ju je u sklopu Mjeseca knjige organizirala Katedra Čakavskog sabora »Bakarskoga kraja« bezbroj puta izmamili osmijeh, a o pljesku da ni ne govorimo.



Oni koji se u subotu nisu mogli družiti s Cuculićima, u Čitaonici na Škrljevu do petka, 30. listopada mogu svaki dan u vremenu od 10 do 13 i od 17 do 20 sati pogledati Srećkove »Primorske motive« i sve izdane knjige obitelji Cuculić.





Ta ista publika imala je čast prisustvovati i trima premijerama jer Srećko joj je podario ulomak iz novog romana nazvanog »Ljubav u doba recesije«, ali i ponudio na uvid slike koje je naslikao i prvi put »pustio iz kuće«. Nazvao ih je »Primorski motivi«, te o njihovom nastanku i filozofiji slikarstva i slikarske kritike općenito vrlo nadahnuto pričao. Dražen je pak pročitao tri pjesme iz nove zbirke »Himna apatrida« koja »samo što nije«, osvrnuvši se na naziv što ga je proročanski, kao i svaki pravi horoskopski Vodenjak, smislio puno prije ove izbjegličke krize koja potresa Europu. Dorian je bio glazbeni »začin« ovoj uistinu toploj večeri punoj ljudskosti. Sviravši numere iz prvog čakavskog mjuzikla »Sušak, Sušak« u kojem i svira, i pjeva, potom odavši počast preminulom Arsenu Dediću kojeg je cijela obitelj Cuculić obožavala, a završivši večer  pjesmom Billyja Joela »Lenjingrad«, Dorian je dokazao da mu glazbeni znalci ne predviđaju svijetlu glazbenu karijeru bez osnova.


O Kim, novinarki i književnici, njezinim počecima u »čakavskom kantuniću« Novog lista, sjedenju u ulozi kazališne kritičarke, najčešće u petom redu partera riječkog kazališta govorili su Gordana Kovačević i Miljenko Marin, urednik rubrike Kulture Novog lista u kojoj Kim već godinama piše, te ona sama kazavši kako je i u kolumne na čakavskom jeziku, i u kazališnu kritiku ustvari upala »dekretom«. Kazališna kritičarka postala je »ukazom« ondašnjeg glavnog urednika Novog lista Branka Mijića, a pisanje kolumne »S kamika i mora«, zadatak je što joj ga je dao ondašnji urednik gradske rubrike Mišo Olujić. Na oba je mjesta upala kao zamjena. U kazališnoj kritici zamijenila je Dalibora Foretića, a na čakavskom prostoru Novog lista Dražena Herljevića.


Štimano i  srićno


Oni bez kojih ove večeri ne bi bilo su inicijatorica susreta Marina Sablić Dorčić, potom Kim koja je ostatak obitelji »pokrenula«, te najmlađi član – Rafael koji je tu istu obitelj »pospremio« na »screen« ili projekciono platno i tamo ih »držao« tijekom čitave večeri davši tako publici i slikom, i slovom presjek života Cuculića. Ona koja je fantastično moderirala događanje bila je Ivana Sablić, a Gordana Kovačević je dala pečat svemu nadahnutim čitanjem ulomaka iz Srećkovih djela, te razgovorima s gostima. Zapravo gostiju i nije bilo, jer događanje »Libri i litrati od Cuculići« bio je sastanak prijatelja koji je zapečatila Ružica Cipro Dragičević, predsjednica Katedre Čakavskog sabora »Bakarski kraj«.


– Rijeka je 2007. imala »Jesen s barba Srećkom«, što ju je inicirao Marinko Lazarić, a naša ovogodišnja »Jesen va Škrljevu«, zapravo je »Jesen od Cuculić«. Škrljevo je srićno i štimano ča vas ima.