Usvojen proračun

Škola i dvorana u Hreljinu kapitalni bakarski projekti

Sanja Gašpert

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Vrijednost ove investicije je 18 milijuna kuna, a završetak radova očekuje se do kraja tekuće školske godine, kazao je gradonačelnik



BAKAR Bakarski vijećnici jednoglasno su usvojili proračun za 2018. godinu u iznosu od 62,7 milijuna kuna, s projekcijama za 2019. godinu, kada je proračun planiran u visini od 70,6 milijuna kuna i 2020. godinu kada je njegov iznos planiran u visini od 80,7 milijuna kuna. Kako je u obrazloženju proračuna kazao bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić (HDZ), kapitalni projekt u 2018. godini nastavak je realizacije projekta izgradnje školske sportske dvorane i dogradnje Osnovne škole Hreljin, gdje je nositelj projekta Grad Bakar, a vrijednost investicije je 18 milijuna kuna.


– Start projekta je išao nešto sporije, ali su potom radovi krenuli prema planu. Objekt je u cijelosti izgrađen, trenutačno se postavljaju instalacije, stolarija, a krenuli su i iskopi za vanjski teren, točnije tenisko igralište s terenima. Očekujemo završetak radova do kraja tekuće školske godine – kazao je Klarić, koji je posebno istaknuo komunalne prihode, odnosno prihode od komunalne naknade u iznosu od 23 milijuna kuna i komunalnog doprinosa planirane u iznosu od tri milijuna kuna.



Nezavisni Juraj Malnar uputio je gradonačelniku Klariću vijećničko pitanje vezano za najave Županije kako bi se na Kukuljanovu trebala izgraditi spalionica, što je, prema njegovim riječima, uznemirilo mještane ovog bakarskog naselja.– Odgovorio bih vijećniku ovako: župan snuje, a Grad Bakar određuje. Neka se mještani Kukuljanova ne brinu. Grad Bakar sigurno neće podržati i donijeti takvu odluku. Kukuljanovo će u budućnosti biti još ljepše i ugodnije za život – kazao je Klarić.


Prigovori oporbe




Iako je bakarski proračun usvojen jednoglasno, prvi put nakon dugog niza godina, nisu izostale kritike oporbenih vijećnika. Tako je Elis Jakovčić (SDP) u ime Kluba vijećnika SDP-HSU kazao kako ne veseli činjenica da je »proračun manji za 15 posto u odnosu na ovogodišnji«.


– Proračun bi sigurno bio veći da je Grad Bakar prihvatio sudjelovati u projektu Urbane aglomeracije. Puno stavki prebacuje se iz godine i godinu i proračun povećavaju nerealizirani projekti. Nema izgradnje kanalizacije, nedostaje ekoloških projekata, još uvijek nema plana stavljanja u funkciju platoa bivše koksare. Ipak, raduje nas izgradnja školske sportske dvorane, kao i izdvajanja za sportske objekte.


Vidim da se planira povećanje za novorođenu djecu, ali i smanjuju izdvajanja za potrebite, međutim, mišljenja sam kako će situacija biti obrnuta – sve više potrebitih, a sve manje rođenih – kazao je Jakovčić, dodajući kako je proračun zbog boljeg razumijevanja trebao imati dva čitanja. Njegova stranačka kolegica, SDP-ovka Tamara Kojić, istaknula je kako u proračunu »ne vidi projekte kojima se povlače sredstva europskih fondova«, a tome je razlog, dodala je, »jer Grad nema vlastitih sredstava«.


– Izgradnja na prostoru Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu postoji, vi jeste izgradili platoe, ali poslovne objekte ne gradi Grad Bakar nego poduzetnici i poslovni subjekti koji uspješno posluju. Ovaj proračun nije razvojan, a osim školske sportske dvorane nema kapitalnih projekata – kazala je Kojić.



Sjednica je počela minutom šutnje za Slobodana Praljka, na koju je vijećnike pozvao predsjednik Gradskog vijeća Milan Rončević. Minutu šutnje podržali su i pozivu Rončevića odazvali svi vijećnici, osim vijećnika oporbe – Tamare Kojić i Elisa Jakovčića iz SDP-a i Jasne Granić Ranić iz HSU-a, koji su ostali sjediti.



Gradilišta ima


Na kritike oporbe odgovorio je gradonačelnik Klarić, koji je kazao kako nije istina da proračun pada, prihodovno je jednak, a ovogodišnji je veći zbog kredita uzetog za školsku sportsku dvoranu na Hreljinu. – Što se tiče projekta Urbane aglomeracije, pitam vas koji je to grad ili općina s tog osnova u proračun uvrstio iznose za određene projekte koje bi Aglomeracija sufinancirala? Grad Bakar može se pohvaliti s velikim brojem gradilišta. U prostoru zone na Kukuljanovu se gradi jer mi pripremamo terene i dovodimo poslovne subjekte – kazao je Klarić, dodajući kako je proračun jasan i transparentan. U raspravu se uključio i predsjednik Gradskog vijeća Bakra Milan Rončević (HDZ), koji je kazao kako je proračun na internet stranicama Grada Bakra već trideset dana. – Ovo je moj dvadeseti proračun i znamo kako se podnose primjedbe i prijedlozi, putem amandmana, kojih baš i nije bilo, osim dvojice vijećnika – kazao je Rončević.