Druženje mještana

Šišori za klanjske mališane: Veliki petak na tradicionalan način obilježen u Klani

Andrej Petrak

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



KLANA Veliki petak je u Klani obilježen na tradicionalan način, druženjem mještana u predvorju kinosale, uz bakalar i crno vino. Mještane su dočekali načelnica Željka Šarčević Grgić, zamjenik joj Slavko Gauš te općinski vijećnici, priredivši druženje koje se nadaju učiniti tradicionalnim. Predvorje kinosale tom je prigodom bilo ukrašeno uskrsnim jajima, djelom polaznika kreativnih radionica u Multimedijalnom centru Klana. Za Veliki petak klanjska načelnica darivala je polaznike Dječjeg vrtića Maza šišorima, slatkim dječjim veseljem, što se po tradiciji sprema za Uskrs. Šišor simbolizira blagdan Uskrsa i novog života, a izrađuje se od istog tijesta koji se koristi i za pincu, oblikovanog u pletenicu, a na »vrhu« imaju tvrdo kuhano jaje.


– Djeca već godinama za Uskrs dobivaju čokoladna jaja pa smo im ovom prilikom željeli darovati šišor, tradicionalni kolač koji su none pekle svojim unucima – objasnila je načelnica Šarčević Grgić.U klanjskom vrtiću Maza provode uskrsnu akciju skupljanja novčanih priloga za djecu Afrike, u suradnji s UNICEF-om. Istu akciju ranijih godina provodili su u viškovskoj podružnici Maze. Klanjski mališani izradili su i ukrasili poseban uskrsni štand na kojem u škrabici prikupljaju novčane priloge.

– Tijekom ožujka naš vrtić fokusiran je na obilježavanje Uskrsa. Održavamo posebne radionice te humanitarnu akciju prikupljanja priloga za djecu Afrike. Prikupljeni iznos donirat ćemo u lipnju. Svakog mjeseca s djecom održavamo kratke radionice na posebnu temu, a ove godine zaista smo se potrudili oko obilježavanja Uskrsa, jer nam je to najveći blagdan – rekla je odgojiteljica u Dječjem vrtiću Maza Lidija Divković.


Veliki petak tradicionalno su obilježili i u Kastvu, zahvaljujući događanju u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav i Grada Kastva. Svi prisutni bili su pozvani dati svoj dobrovoljni prilog za pomoć šestogodišnjem Mateju Peleši. Novčani prilozi prikupljaju se kako bi mu se omogućila operacija i ugradnja umjetne pužnice, za što obitelj mora osigurati 23.000 eura. Svi koji su u mogućnosti pomoći, mogu to učiniti doniranjem novčanih sredstava na kunski žiroračun HR9123600003117733253 u Zagrebačkoj banci na ime majke Mirele Peleš.