Radmila Čahut Jurišić

Sindikalistkinja objasnila zašto u KBC-u Rijeka neće štrajkati: ‘Apsurdno je to što pokušavaju’

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić rekla je u utorak da u sustavu zdravstva, umjesto dodataka na plaću, treba povećati osnovnu plaću jer se na osnovnu plaću obračunava prekovremeni rad te da “do štrajka u zdravstvu ne smije doći jer bi bio protiv interesa zaposlenika u zdravstvu”.


“Do štrajka u zdravstvu ne smije doći jer je ovo što traže dva sindikata protiv interesa zaposlenika u sustavu zdravstva. Ne može se povećavati plaća na osnovi dodataka na plaću jer je to kontraproduktivno za sve zaposlene u sustavu zdravstva, nego se mora povećati osnovna plaća” rekla je.


Dodala je da osnovnu plaću u zdravstvu čini koeficijent složenosti poslova umnožen s osnovicom, čemu se pribraja 0,5 posto plaće po godini staža. Ako se povećava bilo koji od tih elemenata, povećava se osnovna plaća, rekla je.




Radmila Čahut Jurišić je istaknula da se, po granskome kolektivnom ugovoru, svi oblici rada u zdravstvu, kao što su prekovremeni rad, rad subotom, nedjeljom, blagdanom ili noću, obračunavaju na osnovnu plaću, a ne na dodatke na plaću.


Dodala je kako je upravo zato što se prekovremeni rad obračunava na osnovnu plaću, a ne na dodatke na plaću, mnogo sudskih tužbi, ponajprije zdravstvenog osoblja, liječnika i medicinskih sestara. Smatra da će se, ako se ponovno povećaju plaće na osnovi dodataka na plaću, isprovocirati dodatan broj tužbi jer se, kako je istaknula, zaposleni u zdravstvu s time očito ne slažu.


Predsjednica Sindikata zdravstva istaknula je da je u interesu svakog zaposlenika koji radi prekovremeno, subotom ili nedjeljom da mu taj rad bude više vrednovan.


“Ako 10 posto povećamo osnovnu plaću, onda će i prihodi na osnovi prekovremenog rada biti 10 posto skuplji, no ako se povećavaju za 10 posto dodaci na plaću, prekovremeni rad neće biti 10 posto skuplji jer se na dodatke na plaću prekovremeni rad ne obračunava”, rekla je, dodajući da to stoji i u granskome kolektivnom ugovoru.


“Apsurdno je da su dva sindikata koja pregovaraju potpisala ovakav granski kolektivni ugovor, a pozivaju ljude da štrajkaju protiv onoga što su potpisali”, ocijenila je.


“Povećanje plaća u sustavu zdravstva je imperativ ove, ali i svih budućih vlada, ali ne kroz povećanje dodataka na plaću, već povećanje osnovne plaće kako bismo spriječili daljnju kadrovsku devastaciju u sustavu zdravstva, odlazak medicinskih sestara i liječnika”, istaknula je Radmila Čahut Jurišić i zaključila da je smiješno pozivati ljude u štrajk protiv svojih interesa.