Kraljevica

Šetnica na Oštrom trebala bi dobiti pregršt novih sadržaja. Trenutno se pregledavaju idejni projekti

Marta Ban

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Radovi bi, ako sve bude teklo po planu, krenuli od iduće godine



KRALJEVICA U tijeku je pregled idejnih projekata koji su pristigli na natječaj Grada Kraljevice za uređenje obalne šetnice na poluotoku Oštro s ciljem stvaranja modernije i uređenije vizure te infrastrukture prostora. Uređenje je određeno kroz četiri planirane zone – sportsko-rekreativnu, kolno-pješačku, uslužnu i zelenu – čija površina zahvata uređenja obalnog pojasa iznosi oko 7700 četvornih metra, od područja kupališta pod koncesijom autokampa na sjeveru do rta Lipice na jugu.


–  Nakon proučavanja i biranja idejnih projekata cilj je napraviti više manjih, pojedinačnih i međusobno povezanih zahvata, čime bi se postupno mijenjalo trenutno stanje na Oštrom, rekao je pročelnik Grada Kraljevice Ivan Jerčinović uz procjenu da bi radovi, ako sve bude teklo po planu, krenuli od iduće godine.


Ono što se iz projektnog zadatka Poziva može iščitati jest da Grad Kraljevica unutar sportsko-rekreativne zone, koja obuhvaća uređenje većeg dijela poluotoka Lipica, uz postojeći ronilački klub te ugostiteljski objekt, planira definirati fitness zonu/park, igralište za djecu te predvidjeti lokaciju za buduće proširenje kapaciteta ronilačkog kluba, uz zamjenu postojećeg sanitarnog čvora koji bi bio javno dostupan svim korisnicima sportsko-rekreacijske zone.




Kolno-pješačka zona predviđa hortikulturno oplemenjivanje u svrhu stvaranja ugodne klime te hlada za pješake. Uz šetnicu se predviđa i mjesto za parkiranje, prostor za sakupljanje otpadaka, info pult te pametne klupe. U uslužnoj zoni postoji potreba za definiranjem prostornog razmještaja, namjene, oblika i površina zona za funkcionalno-vizualni sklad, kao i popratnu elektroinstalacijsku i vodoopskrbnu infrastrukturu. Unutar zelene zone predviđa se postavljanje urbane opreme, klupa, ekotabli i parkovnih rubnjaka.


S obzirom na to da je projekt tek u ranoj fazi planiranja i procjene pristiglih idejnih projekata, o troškovima uređenja šetnice na poluotoku Oštro, kao i nekim preciznijim ishodima, još nema informacija.