Gradnja knjižnice

Šarar o konačnom početku radova na riječkom hramu knjige: ‘Izgubljeno je već dosta vremena’

Marinko Glavan



Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar kaže kako će ugovor s odabranim ponuđačem biti potpisan ovih dana, ističući kako je zbog previsokih ponuda i žalbi izgubljeno mnogo vremena.


– Nažalost, zbog dugotrajne i komplicirane zakonske procedure koju je zbog dvije žalbe jednog od ponuđača na natječaju za odabir izvođača radova bilo potrebno ispoštovati, radovi kreću nešto kasnije no što je planirano. Obje žalbe su u konačnici odbijene, no izgubljeno je dosta vremena. Isto tako, natječaj smo raspisivali dva puta jer smo procijenili da možemo dobiti financijski isplativiju ponudu, što se u konačnici pokazalo točnim.


Naime, u prvom natječaju stigle su četiri ponude, od kojih su tri bile previsoke, a jedna s manjkavom dokumentacijom te je stoga morala biti i eliminirana. Odlučili smo poništiti natječaj i na ponovljenom natječaju dobili smo te konačno i izabrali ponudu nižu od procijenjene vrijednosti radova. No, sve je to sada iza nas, radovi kreću, i Rijeka će realizacijom ovog projekta dobiti modernu i funkcionalnu knjižnicu smještenu u novom gradskom kulturnom kvartu koji nastaje u Benčiću.




Isto tako, preseljenjem u Benčić, Gradska knjižnica Rijeka dobit će prostor koji će toj ustanovi omogućiti dodatni iskorak u radu i razvoju, kaže Šarar, dodajući kako će u »Benčiću«, uz knjižnicu, biti smješten i Muzej grada Rijeke te Dječja kuća, u kojima su radovi u tijeku, te Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji je u kompleks uselio još 2017. godine.