Mineral expo

Sajam na Trsatu: Čudesne moći minerala i kristala

Sandy Uran

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Na sajmu je predstavljeno mnogo zanimljivih i najrazličitijih minerala iz cijeloga svijeta, vrijedne zbirke dragog kamenja, te rijetki primjerci meteorita



RIJEKA Ljubitelji poludragog kamenja, minerala i kristala došli su na svoje. Naime, ovog vikenda, u subotu i nedjelju, u Dvorani mladosti na Trsatu održava se 14. međunarodni sajam Mineral expo Rijeka. Sajam je otvoren i danas, nedjelja, od 10 do 20 sati. Cijena ulaznice je 20 kuna, a djeci do 14 godina i grupama učenika, omogućen je besplatan ulaz.


A upravo oni su među najznatiželjnima kad je riječ o mineralima. Posjetivši sajam imali smo priliku sresti grupu srednjoškolaca koji su s mnogo zanimanja razgledavali izloženo »kamenje«, a bilo je i onih nešto mlađih koji su na sajam došli u pratnji roditelja i pomno slušali što im tata i mama ili izlagatelji imaju za ispričati o mineralima, ali bilo je i roditelja koji su sajam posjetili na nagovor svoje djece.


Jednom godišnje


Ovaj se sajam održava jednom godišnje i vrlo je posjećen s obzirom na to da osim lijepog nakita nudi minerale i kristale za zaštitu od zračenja i negativne energije. A posjećuju ga i ljubitelji neobrađenih minerala koji uživaju u razgledavanju izloženih primjeraka.Na sajmu je predstavljeno mnogo vrijednih i najrazličitijih minerala iz cijeloga svijeta, vrijedne zbirke dragog kamenja, te rijetki primjerci meteorita. Originalni fosili izumrlih životinja: trilobiti, amoniti, dijelovi mamutovih kljova i rebara, zubi izumrle vrste morskog psa i fosili drveta također su bili dio ponude i pobudili su veliku pažnju posjetitelja. O alternativnim djelovanjima kristala posjetitelji mogu razgovarati s kristaloterapeutima, a u ponudi je i zanimljiva stručna i popularna literatura. Kao i prethodnih godina i ove godine tko želi može koristiti uslugu verificiranog gemologa, te napraviti analizu i procjenu vrijednosti svog nakita. Tijekom obilaska sajma za dojmove o potonjem pitali smo nekoliko sugovornika. – Svake godine nastojim doći na Mineral Expo. Obožavam poludrago kamenje: svih boja i oblika. Teško bih izdvojila favorit, možda je to trenutno labradorit. Narukvicu koju imam danas upravo je od labradorita. Imam puno nakita od poludragog kamenja, ali uvijek se nađe mjesta za neki novi komad nakita – kazala nam je Jasna Žirovnik, koja Mineral Expo voli posjećivati i u društvu prijateljice.

Odlična ponuda


Milva Rušić sajam je posjetila u društvu svoje djece Valentine i Leona.




– Ovo mi je prvi put što sam došla na ovaj sajam i to na nagovor svoje djece. Ja se ne razumijem puno u poludrago kamenje već oni, koji su puno upućeniji u to od mene i od njih zapravo i učim o mineralima. Vjerujem da kristali pomažu i da imaju svojevrsnu moć. Ponuda je odlična i jako smo zadovoljni. Lucija Katić nam je priznala kako je na sajmu po prvi puta i da ju je zapravo sestra uputila u to da ga posjeti.


– Dojmovi su odlični. Ima prelijepih stvari. Evo kupila sam si nešto od nakita. Moja sestra se u poludrago kamenje i minerale razumije više od mene, pa o njima znamo pričati, tako da mi je sada sve ovo što sam vidjela na sajmu jako zanimljivo.


Za jednim štandom susreli smo i dvije prijateljice Katarinu Kuljanski i Božicu Bajčić koje su nam s oduševljenjem priznale kako im je sajam super.


– Ovo je drugi put što smo posjetile sajam. Lani smo bile prvi puta. Predivno je, kazala je Katarina, dok nam je Božica priznala kako nose nakit od poludragog kamenja, ali i da ima i kolekciju minerala na polici i u njima uživam kao dekoraciji.