Ivona Milinović

Sad joj smeta odvratna Torcidina pjesma o Rijeci, a nekad je Hajduk pratila s poljudskog sjevera

Portal Novilist.hr

Foto Facebook

Foto Facebook



Ivona Milinović izazvala je osudu javnosti, pa i vlastitog HDZ-a skandaloznom izjavom da u Rijeci nisu potrebne vrbe jer ovdje ima samo 6,5% Srba. Svojom izjavom u Podcastu Velebit, zatekla i samog voditelja, desničara Marka Juriča.


Riječka gradska vijećnica učinila je to komentirajući Torcidinu odvratnu pjesmu: ‘Šugava Rijeko, smrdljivi grade pobit ću pola tvoja Armade. Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba’ zašla je u prostor govor mržnje protiv Srba.


‘Ako ćemo baš bit bezobrazni, ljudi trebaju znat da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30, 40 posto’, kazala je Milinović, inače još uvijek predsjednica riječkog odbora za nacionalne manjine.




Poslije se ispričavala da se nespretno izrazila i da se ovdje nipošto nije radilo o govoru mržnje, već da je ljuta na Torcidu jer ‘vrijeđa Riječane’.


Međutim, prije samo pet godina na društvenim mrežama objavljivala je sretne fotografije s poljudskog sjevera, uporišta najtvrđih navijača Hajduka, istih onih koji već godinama pjevaju istu odvratnu pjesmu o Rijeci i time vrijeđaju Riječane.


Utakmicu Hajduka na Poljudu pratila je u društvu Ivice Rakušića, danas HDZ-ovog zamjenika gradonačelnika Solina, vatrenog navijača Hajduka. Tada joj nije smetalo što Torcida pjeva o Rijeci i Riječanima, danas razvija teoriju po kojoj Torcida i Orjuna to pjevaju, a da bi pomogli Miloradu Pupovcu.


Podsjetimo, odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća Rijeke sa sjednice je u proceduru Vijeća uputio zahtjev za razrješenjem HDZ-ove vijećnice Ivone Milinović s mjesta predsjednice Odbora vijeća za nacionalne manjine.


‘Nakon sramotnog slučaja govora mržnje čime je predsjednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović osramotila i sebe i cijelo Gradsko vijeće, upućen je u proceduru prema Gradskom vijeću prijedlog za njezinim razrješenjem.



Ovako huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onog što je izgovorila, vijećnica mora odgovarati za svoje postupke pogotovo iz razloga što joj to nije prvi put’, priopćio je odbor.


Dodaje se kako je “vijećnica HDZ-a već dobila žuti karton Odbora za izbor i imenovanja pred nešto manje od godinu kada je usvojen jednoglasni zaključak da se od HDZ-a zatraži da upozori vijećnicu Milinović kako svojim istupima na društvenim mrežama omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina što je potpuno nespojivo s funkcijom koju obnaša”.



‘Radilo se o njezinom izjednačavanju talijanske manjine s fašizmom u javnim nastupima te o izjavi prema kojoj je zamjenika primorsko-goranskog župana iz reda srpske manjine nazvala neprijateljem kojeg je potrebno uhititi ili deportirati iz Hrvatske’, pojašnjava se u priopćenju koje potpisuje potpredsjednik Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja Sandi Basić.


Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat je naveo da očekuje da Milinović da ostavku u Vijeću.