Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2020.
Blagdan Isusovog rođenja

foto SVEČANIM MISAMA U RIJECI PROSLAVLJEN BOŽIĆ ''Ne bojte se!'' i ''Radujte se!''

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 25. prosinac 2017. u 19:45 2017-12-25T19:45:16+01:00

RIJEKA – »Ne bojte se!« i »Radujte se!« – ta dva poziva odjekuju u božićnoj noći i prožimaju srca svih vjernika. Neka prožimaju i naša jer Sin Božji, koji se rodio kao maleno dijete, dar je Oca nebeskog i dokaz njegove privržene ljubavi prema ljudima i svemu stvorenome. To je jedna od poruka koju je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup uputio na svečanoj misi polnoćki u katedrali sv. Vida okupljenim vjernicima, ali i mnogima koji su to božićno slavlje pratili putem tv-a ili radija, jer ovogodišnju polnoćku je iz riječke prvostolnice izravno prenosila HRT.

RI2512SJ04

Svečanim misama u svim je u riječkim crkvama slavljen blagdan Isusovog rođenja, blagdan mira i ljubavi, obitelji i zajedništva, života i svjetla, nade i solidarnosti – jedan od najradosnijih kršćanskih blagdana. Crkve su bile ispunjene vjernicima, kako na polnoćkama, tako i na danjim božićnim misama – u svakoj crkvi su naravno i jaslice, i svaku su raspjevale naše božićne pjesme. Nadbiskup Devčić je u katedrali predvodio i središnju božićnu misu, u zajedništvu s mons. Emilom Svažićem, generalnim vikarom Riječke nadbiskupije, mons. Nikicom Uravićem, ravnateljem riječkog Caritasa, mons. Matijom Matičićem, rektorom katedrale i pastoralnim vikarom, umirovljenim mons. Ivoslavom Linićem, nekadašnjim rektorom katedrale sv. Vida i drugim svećenicima.

RI2512SJ01

Tumačeći na polnoćki tekst iz Evanđelja po sv. Luki, mons. Devčić je rekao da je Isusovo rođenje za sv. Luku i kozmički događaj kojemu se raduju nebo i zemlja, da je svojim utjelovljenjem i rođenjem u obličju čovjeka, Sin Božji ujedinio nebo i zemlju, Boga i čovjeka, i tako ispravio ono što je prvim grijehom bilo narušeno. Tumačio je da zato sv. Luka sve poziva da participiraju u toj radosti, »u toj nebeskoj i zemaljskoj pjesmi hvale svih stvorenja svom nebeskom Spasitelju, rođenom od Marije Djevice i položenom u jasle«, ali i u Isusovom stavu služenja.

RI2512SJ06

Naglašavao je da je Božić blagdan rođenja: »Zbog toga se u nekim jezicima ovaj blagdan jednostavno naziva Rođenjem, npr. latinski Nativitas, talijanski Natale, španjolski Navidad, ruski Roždestvo. Prema tome, Božić je naprosto blagdan rađanja ili rođenja, dakle blagdan života, kojemu je Počelo upravo betlehemsko dijete, tj. jedinorođeni Sin Božji...«. Na tom tragu rekao je da Božić potiče na preispitivanje odnosa prema rađanju, tj. prema životu i pozvao na opredjeljenje za život, za »kulturu života«, a ne »kulturu smrti«.

Na središnjoj misi proslave Božića u riječkoj katedrali među mnogim vjernicima bili su i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suprugom Brankom, te dvoje izbjeglica iz Afganistana koji su tijekom božićnih blagdana gosti riječke katedrale u sklopu projekta Isusovačke službe za izbjeglice. Svečano slavlje je pjesmom pratio katedralni zbor Cantores sancti Viti pod ravnanjem Ivana Nina Načinovića.

RI2512SJ07

Na toj je misi čitan i proslov Evanđelja po Ivanu – predvoditelj slavlja tumačio je da je svim evanđelistima zajednička Radosna vijest: »Jedinorođeni Sin Božji, koji je od vječnosti rođen u Bogu, u Betlehemu se rodio i kao čovjek«, a da sv. Ivan u tome polazi od njegova rođenja u vječnosti u Bogu te onda »nastavlja govoriti i o njegovu rođenju u vremenu, ističući posebno da time što se rodio kao čovjek nije prestao biti Bog«. »Zbog toga Isusa nazivamo Bogočovjekom, jer su u njegovoj božanskoj osobi nerazdruživo i nepomiješano ujedinjene božanska i ljudska narav«, rekao mons. Devčić. Tumačio je također da Božić upućuje na Uskrs i u njemu nalazi svoje ispunjenje, da je to razlog zašto slavimo Božić, zašto pjevamo novorođenom Djetetu u Betlehemu. »Poželimo tu svetu radost jedni drugima i donesimo je svim ožalošćenima, bolesnima i siromašnima... Neka vam je sretan i radostan ovaj sveti dan kada slavimo Spasiteljev rođendan, kojim je i nama život darovan! Neka nam se dogodi sveta razmjena, pa se i mi 'obučemo' u Kristovo božanstvo, kao što se on 'obukao' u naše čovještvo te tako i mi postanemo dionicima njegove besmrtnosti, kao što je on s nama podijelio našu smrtnost«, poručio je nadbiskup Devčić.

RI2512SJ05

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.